23 septembrie 2016

Prezentare proiect ”Învăț, stiu, pot!

0 Comentarii
La ora actuală, în România, sunt 1,7 milioane de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani. În această perioadă de dezvoltare, evidențele indică faptul că adolescenții întâmpină vulnerabilități multiple.
În anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu vârste între 15 și 18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional, contribuind astfel la creșterea în timp a șomajului în rândul tinerilor. Când toate aceste probleme apar, resursele existente la nivel local trebuie să intervină în beneficiul adolescenților.
Îmbunătățirea calității vieții adolescenților și tinerilor din centrele rezidențiale de protecție, dar și din comunitățile din județul Bacău, prin investiţia în formarea profesională şi dezvoltarea abilităţilor de viaţă în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii reprezintă una din soluțiile propuse de UNICEF pentru adolescenți.  
Prin formarea și pregătirea unui număr de 22 de adolescenți și tineri în Atelierul de formare de la Bacău, proiectul îşi propune să asigure tranziția de la școală la o viață independentă, prin găsirea unui loc de muncă și/sau a dezvoltării antreprenoriale, rupând astfel lanțul dezavantajelor din familiile lor. Fiind vorba de o meserie liberală, care nu presupune investiții materiale costisitoare – o foarfecă și un pieptăn pot fi de ajuns la început – tinerii pot să deschidă împreună un salon și să devină mici antreprenori. 
Acest model de intervenție a fost implementat anii trecuţi și în judeţele Vrancea şi Neamţ, având potențialul să contribuie la creșterea incluziunii sociale și la scădea costurilor de asistență socială a copiilor și tinerilor dacă intervenția este relevantă pentru vulnerabilitățile cu care se confruntă. Pe termen lung, obiectivul UNICEF este ca astfel de ateliere de formare, coordonate cu pachete de servicii sociale, să fie accesibile tinerilor din toată țara, tineri care în prezent sunt excluși social, marginalizați și cărora o astfel de oportunitate le poate schimba destinul.

Parteneriat la nivel județean:
Parteneriat cu domeniul privat cu privire la formarea profesională a adolescenţilor şi tinerilor în domeniul coafurii;
Abordare multidisciplinară și cu profesioniști din domenii complementare;
Utilizarea unei componente economice de dotare și formare a unui salon de coafură și a profesioniștilor;
Formare profesională și încadrare în câmpul muncii, în domeniul coafurii, a adolescenţilor şi tinerilor din sistemul rezidențial şi/sau a altor categorii de adolescenţi şi tineri vulnerabili.
Rezultate şi diseminare
22 de adolescenți/ tineri din sistemul rezidențial și/sau a altor categorii de adolescenţi şi tineri vulnerabili formaţi;
Facilitaterea accesului pe piaţa muncii a adolescenţilor/ tinerilor participanţi la programul de formare şi integrarea acestora pe piața muncii, în funcție de disponibilitățile locale, cu o rată de minimum 50%.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu