25 aprilie 2017

Romania - un deceniu de Uniune Europeana

0 Comentarii
Consiliul Judeţean Bacău în parteneriat cu Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, SIF Moldova, Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău şi Asociaţia ”România Durabilă” au organizat în perioada 23-24 aprilie, conferinţa cu tema ”România: al doilea deceniu în U.E. Provocări – Priorităţi -Oportunităţi”. Evenimentul, găzduit de universitatea băcăuană s-a bucurat de participarea preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu, a primarului municipiului Bacău, Cosmin Necula, a prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, negociatorul şef al aderării României la UE, a prof. univ. dr. Carol Schnakovsky, rectorul Universităţii ”V. Alecsandri” Bacău, a numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri băcăuan, dar şi ai instituţiilor de cultură. 
    România se află într-un moment de bilanţ al apartenenţei la Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, financiar, politic şi social dar, în egală măsură trebuie stabilit ce anume urmăreşte România să realizeze în cel de-al doilea deceniu în Uniune. Evident, sunt stabilite deja o serie de strategii şi proiecte însă acum este momentul ca România să îşi definească o poziţie coerentă şi de lungă durată cu privire la ceea ce doreşte de la Uniune şi cum ar trebui aceasta să arate în viitor. Privitor la bilanţul primul deceniu post-aderare, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu sublinia faptul că ”am păşit în cel de-al doilea deceniu de când România a intrat în Uniunea Europeană, cu experienţe acumulate în ceea ce priveşte dezvoltarea, coeziunea dar, mai ales, conlucrarea în condiţii de concurenţă. Sunt convins că am resimţit cu toţii, mai mult sau mai puţin, avantajele dar, în anumite cazuri, şi dezavantajele aderării României la spaţiul comunitar. Integrarea a avut efecte pozitive asupra modernizării societăţii româneşti în ansamblu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic, ori pe probleme de securitate. Aderarea a adus îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor, prin crearea de noi structuri de producţie conforme standardelor Uniunii Europene, prin dezvoltarea mediului privat, stimularea concurenţei, accesul pe piaţa muncii din statele UE”.
    Subiectele abordate au adus în discuţie şi aspecte precum modul în care judeţul Bacău a contribuit la dezvoltarea României ca membră UE sau în ce măsură a valorificat judeţul Bacău fondurile europene. Un calcul simplu arată că România are un bilanţ pozitiv în atragerea acestor fonduri. În cei 10 ani de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, România a primit de la Bruxelles peste 40,5 miliarde de euro ca fonduri europene nerambursabile şi a contribuit, la rândul său, la bugetul UE cu aproximativ 13,64 miliarde de euro. Rezultă aşadar, un flux net pozitiv pentru ţara noastră de aproape 26,9 miliarde de euro. ”Consiliul Judeţean Bacău a reuşit să ţină pasul în acest marş accelerat. Valoarea totală a contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri structurale, semnate în acest interval, a fost de peste 130 milioane de euro. La această sumă se adaugă şi proiectele implementate direct de către Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţ, care însumează alte zeci de milioane de euro. Au fost atrase fonduri şi prin alte tipuri de contracte, cum ar fi cele semnate în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, Banca de Dezvoltare a CE, Banca Internaţională de Reconstrucţie si Dezvoltare, Norway Grants, Banca Mondială.
     Principalele domenii în care s-au investit fondurile europene sunt sănătatea, infrastructura, educaţia, protecţia socială, cultura, turismul si mediul. Aceste proiecte au avut ca scop îndeplinit îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii băcăuane. Cu bucurie susţin că judeţul nostru a contribuit la dezvoltarea României, chiar înainte de aderarea propriu-zisă. Amintesc reformarea sistemului de protecţie a copilului, judeţul Bacău, prin politicile de reformă din sistemul de protecţie a copilului a devenit un exemplu de bune practici la nivel naţional şi internaţional. Judeţul Bacău are o bună experienţă acumulată pe componenta furnizării serviciilor destinate dezvoltării deprinderilor de viaţă independentă şi integrării socio-profesionale a  adolescenţilor şi tinerilor aflaţi în situaţie de vulnerabilitate, fiind un judeţ pilot pe ţară. Graţie unui parteneriat încheiat cu UNICEF-ul implementăm Proiectul ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţilor”, prin care 45 de comune beneficiază de servicii oferite de către personal specializat format din asistenţi sociali, consilieri şcolari, asistenţi medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari. Prioritatea noastră este acordarea de servicii integrate la nivel de comunitate, iar proiectul răspunde foarte bine acestui obiectiv
”, a punctat Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău în discursul rostit la eveniment. 
    Un moment de bilanţ presupune însă şi o privire aţintită înainte. O viziune pe termen mediu şi lung şi strategii pentru dezvoltare susţinută. Este ceea ce şi-au propus factorii de decizie de la nivelul judeţului Bacău şi pentru care, împreună cu reprezentanţii României la Bruxelles dar şi ai Uniunii Europene înţeleg să facă eforturi susţinute. Fie că vorbim despre un  viitor cu mai puţină birocraţie inutilă, cu urechi deschise la nevoile reale ale oamenilor sau despre tineri şi problemele lor, despre piaţa muncii sau despre politici sectoriale, strategiile trebuie gândite şi implementate ÎMPREUNĂ. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu