10 iunie 2017

Asociatia Lumina a inaugurat primul Centru de Ingrijiri Paliative Pediatrice din România

0 Comentarii
Vineri, 9 iunie 2017, în prezența Ambasadorului Marii Britanii la București, dl. Paul Brumell, a senatorului Dragoș Benea, a președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu precum și a reprezentanților instituțiilor publice și administrației locale a fost inaugurat Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice al Asociației Lumina, primul centru de acest fel din România. Unitatea are o capacitate de 14 paturi unde copiii și tinerii până în 25 de ani diagnosticați cu boli incurabile sau limitatoare de viață pot primi servicii specializate de paliație. Asociația are în vedere și furnizarea de  servicii de îngrijiri paliative calitative, adecvate, pentru un număr de până la 428 de beneficiari în fiecare lună. Serviciile de spitalizare 24/24 sunt dimensionate pentru cel puțin 28 de copii/tineri în fiecare lună, familiile/aparţinătorii având  posibilitatea să rămână internaţi alături de copil. Pentru cel puțin 300 de aparținători sunt disponibile servicii de consiliere iar în cadrul Centrului de zi aproximativ 100 de copii vor beneficia în fiecare zi de servicii de zi.  

 Toate aceste activități sunt parte integrantă a proiectului ”O șansă la demnitate” implementat de Asociația ”Lumina”, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacău și Consiliul Județean Bacău. 

 Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 1,7 milioane Euro, din care, cea mai mare parte a sumei, respectiv 1.2 milioane Euro a fost asigurată de de Fundațiile Velux din Danemarca. Contribuția Consiliului Județean Bacău la acest proiect a fost de aproximativ 220 000 de Euro. 

 Necesitatea acestui proiect a pornit de la o realitate sumbră. România este, din păcate, unul dintre cele 14 state europene unde copiii, suferind de o boală incurabilă, încă mor în condiții improprii, neputând primi îngrijirile necesare  adecvate în sistemul medical de stat, deoarece nu există o unitate cu paturi destinată  îngrijirilor paliative pentru copii. Totodată, lipsa serviciilor de îngrijire paliativă se corelează cu lipsa informațiilor privind numărul copiilor diagnosticați cu boli incurabile atât la nivel național cât și județean, din cauza faptului că nu se colectează aceste tip de statistici. 

 La nivelul județului Bacău, conform datelor furnizate de Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilități, dimensiunea grupului țintă poate depăși cifra de aproximativ 350 de copii diagnosticați  în prezent cu boli grave. 

 ”Este un moment emoționant pentru viața comunității băcăuane. Privitor la parcursul de până acum aș aminti trei momente importante. Anii 1999-2000 sunt un prim moment, pentru că atunci a fost creat primul centru pentru copii distrofici, apoi în anul 2005 a luat ființă Casa Albert, la Luncani iar în 2015-2017 s-au implementat 2 proiecte importante în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și D.G.A.S.P.C. Este vorba despre proiectul ”Îngrijiri Paliative-Măsuri Integrate Pentru Incluziune Socială”, finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, Granturile SEE și despre acest proiect al cărui debut a fost în martie 2016 când s-a semnat protocolul de colaborare public – privat. ”O șansă la demnitate” este un proiect foarte important pentru că se poate genera în acest fel și o schimbare la nivel de politică publică astfel încât să putem înregistra  corect toți copii aflați în această situație și să putem dimensiona real nevoia de servicii din sfera îngrijirilor paliative.”, a remarcat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.  

 Senatorul Dragoș Benea a subliniat semnificația și impactul acestui moment: ”Ceea ce a făcut Consiliul Local, oferind terenul pentru construcția acestui centru, ce a făcut Consiliul Județean venind în sprijinul proiectului cu o sumă importantă de bani sunt lucruri normale. Și cred că trebuie să tindem mai mult spre această normalitate, este bine ca și sectorul privat, firmele cu potențial să se implice în astfel de proiecte, mai ales că ele sunt pentru sănătatea și bucuria copiilor. Dacă Bacăul, la ora actuală are un cuvânt greu de spus într-un domeniu, acela este protecția copilului. Sunt proiecte importante, proiecte pilot implementate în județ pe acest segment și mă bucur să văd că nu ne oprim aici. Vreau să felicit echipa de proiect și să le urez succes în misiunea dificilă care îi așteaptă dar sunt convins că îi vor face față mai ales că toate eforturile sunt pentru cei mici”.  

 ”Este un moment important deoarece pe harta serviciilor de sănătate a județului Bacău remarcăm inaugurarea acestei unități sanitare cu paturi care este unică în regiune. Acest centru  va alina suferințele pacienților pediatrici și va aduce o rază de speranță familiilor lor. Apreciem și susținem acest demers în continuare și putem să vă asigurăm că vom fi sprijin logistic pentru momentele care vor urma. Sustenabilitate proiectului iar dumneavoastră, putere de muncă!”, le-a urat directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Arim Mihaela inițiatorilor proiectului. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu