1 iunie 2017

Echipe si utilaje de la ”Apele Române” intervin in zonele afectate de viitura

0 Comentarii
In ultimele 24 de ore, in bazinul hidrografic al raului Trotus au cazut precipitatii insemnate cantitativ, dupa cum urmeaza:
           20,1 l/mp, post hidrometric   Valea Rece, rau Valea Rece, judetul Harghita
           30,5 l/mp, post hidrometric   Ghimes Faget, rau Trotus, judetul Bacau.
           39,8 l/mp, post hidrometric   Sulta, rau Sulta, judetul Bacau.
           31,1 l/mp, post hidrometric   Cremenea, rau Uz, judetul Bacau.
Debitele raurilor din bazinul hidrografic Siret au fost oscilante.
In bazinul hidrografic Trotus s-au atins urmatoarele cote de aparare:
 - cota de inundatie (CI):  ora 20.30 la postul hidrometric Valea Rece, pe paraul Valea Rece, judetul Hargita    H=200 cm (=CI), Q=51,2 mc/s.
- cota de atentie (CA):  ora 21.15 la postul hidrometric Ghimes Faget, pe raul Trotus, judetul Bacau   H=150 cm (=CA), Q=50,4 mc/s.
La ambele statii la ora 22:00 cotele au scazut sub cota de atentie.
La ora 06:00, in bazinul hidrografic Siret nu se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare cotele in zonele afectate prezentandu-se astfel:
 - post hidrometric  Valea Rece, parau Valea Rece  H= 85 cm,  Q= 9,41 mc/s ( - 65 cm CA)
 - post hidrometric  Ghimes-Faget, rau Trotus  H= 114 cm,  Q= 21,8mc/s ( - 36 cm CA)
 - post hidrometric  Goioasa, rau Trotus  H= 102 cm,  Q= 41,5mc/s  ( - 36 cm CA)

In urma precipitatiilor torentiale (rupere de nori) cazute in zona comunei Ghimes, judetul Bacau, s-a atins cota de inundatie (H=200 cm, Q=51,2 mc/s) la postul hidrometric Valea Rece, parau Valea Rece, judetul Harghita, la ora 20.30. Prin urmare, in satul Rachitis, comuna Ghimes, judetul Bacau, au fost inundate 5 case si au fost afectate 2 poduri din beton si drumuri comunale. Viitura a surprins 2 persoane aflate intr-o caruta cu cai, care treceau prin albia paraului Valea Rece, persoanele fiind declarate disparute.
In vederea coordonarii actiunilor de aparare operativa pentru diminuarea riscului de inundare, la teren s-au deplasat in data de 31.05.2017 orele 22.00: prefectul si subprefectul judetului Bacau, directorul tehnic Exploatare Lucrari Hidrotehnice al Administratiei Bazinale de Apa Siret si directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau.
In prezent, ABA Siret si SGA Bacau actioneaza dupa cum urmeaza:
- in punctul Ghimes Faget, pe raul Trotus se actioneaza cu un buldozer in vederea refacerii recalibrarii albiei (pentru asigurarea sectiunii de scurgere). De asemenea, pentru urgentarea executiei lucrarilor, in cursul zilei de astazi SGA Bacau  va trimite si un excavator detasat din zona de lucru Casin.
- in punctul Goioasa, pe raul Trotus, se actioneaza cu un excavator in vederea refacerii recalibrarii albiei (pentru asigurarea sectiunii de scurgere).


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu