7 iunie 2017

MORE Moldova REPER 2030

0 Comentarii

În perioada 9 - 11 iunie 2017, Bacăul va găzdui Forumul de arhitectură și urbanism, Editia a lll-a, denumit generic, ”MORE Moldova REPER 2030”. În acest sens, consilierii județeni au aprobat asocierea județului Bacău cu filiala Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România, urmând ca activitățile specifice să se desfășoare în județele Neamț și Bacău (la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov" Bacău - forum, expoziții și la Centrul de Cultură "George Apostu" - expoziții, eveniment artistic).
     Forumul va aborda aspecte și probleme specifice Moldovei cu cele trei regiuni istorice, regiunea nord-est a României, Republica Moldova și Bucovina de Nord, parte a Ucrainei, cu scopul de a înțelege procesele care au loc în aceste zone învecinate, ce au tradiții, mentalități și culturi diferite. Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a subliniat importanța organizării unui astfel de eveniment: ”privind în perspectivă beneficiile aduse de astfel de manifestări sunt unele notabile. Cu toții suntem conștienți atât de necesitatea unei mai bune raționalizări a spațiului, mai ales a celui urban cât și de construirea unei estetici arhitecturale care să ne reprezinte, să fie în concordanță cu identitatea noastră europeană. Salut astfel de inițiative și după cum constatați, instituția Consiliului Județean vă oferă tot sprijinul necesar”.   
     Temele propuse sunt orientate spre viitor, pentru înțelegerea tendințelor și a direcțiilor de dezvoltare ale a celor trei regiuni. Din acest motiv la edițiile precedente au fost prezentate diverse situri și spații care definesc specificul fiecărei zone, realizări și propuneri de restructurare urbană care, pe lângă actualitate și modernitate, relevă preocupări pentru sublinierea reperelor identitare specifice fiecărei zone, precum și proiecte cuprinzând viziuni ale viitoarelor spații urbane determinate de progresul tehnologic, protecția mediului și performanța energetică.
     În această ediție subiectele principale de dezbatere vor fi relațiile teritoriale între regiuni, posibilitățile de dezvoltare a rețelei de localități și conexiunile dintre diferite zone, de asemenea impactul unor proiecte de restructurare urbană referitoare la dezvoltarea zonelor centrale, organizarea spațiilor aglomerate și punerea în valoare a elementelor naturale din cadrul localităților, și nu în ultimul rând, problemele cu care se confruntă organizațiile profesionale ale arhitecților și urbaniștilor, inclusiv eficiența și capacitatea operațională ale acestor organizații în relația cu adminstrația. 
     Evenimentul se adresează arhitecților și urbaniștilor în primul rând, dar și societății civile în calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum și autorităților pentru a fi informate în legătură cu reglementarea tuturor proceselor care presupun intervenții în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și arhitecturii de obiect. De asemenea aceste întâlniri anuale contribuie la cunoașterea reciprocă a activității noastre profesionale, la un profitabil schimb de experiență și în final la creșterea nivelului de pregătire profesională a arhitecților și urbaniștilor din această zonă. Reamintim faptul că, la prima ediție a forumului a fost creat și un cadru general de dezbatere cuprins în "Declarația de la Bacău" semnată de președinții celor două organizații profesionale din România și Republica Moldova, declarație care cuprinde 10 puncte principale și care stă la baza subiectelor abordate în cadrul forumului. 
    Evenimentele organizate în cadrul forumului vor cuprinde prezentări ale unor studii de caz concrete din România, Republica Moldova și Bucovina, expoziții, lansări de carte, reviste, invitarea unor personalități care prezintă realizări exemplare, dar și crearea unor relații profesionale, de colaborare între participanți. 
     Prin toate aceste activități, Județul Bacău va beneficia de promovare, ca parte integrantă a regiunii de nord-est a României, atât în țară cât și în cele trei regiuni analizate.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu