7 iunie 2017

Serviciile comunitare pentru copiii Bacaului au devenit model de bune practici in Romania

0 Comentarii
Președintele Consiliului Județean Bacău,  Sorin Brașoveanu a participat vineri, 26 mai la o conferință organizată de UNICEF România, în care au fost prezentate rezultatele evaluării externe a Proiectului „Servicii comunitare pentru copii”, implementat cu succes în județul Bacău. 
    Evenimentul s-a bucurat de prezența dnei Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, dnei Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, E.S. dnei Tove Bruvik Westberg, ambasadorului Regatului Norvegiei la București. Au fost prezenți, de asemenea, și  reprezentanți ai partenerilor de la nivel central și local, Bacăul fiind reprezentat de directorul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău, Daniela Țîțaru.  
     Proiectul  include mai multe componente, respectiv pachetul minim de servicii, pachetul de  educație incluzivă de calitate și campanii de informare, conștientizare și educare pentru copii și părinți deopotrivă. În urma implementării activităților specifice, un număr de 19.000 de copii au fost identificați ca fiind vulnerabili și au beneficiat de servicii iar 45 școli și grădinițe au acum o mai mare capacitate de a oferi educație incluzivă de calitate pentru 22.000 elevi. 1.400 de cadre didactice și-au dezvoltat competențele în materie de disciplinare pozitivă a copilului și aproximativ 5.000 de părinți au beneficiat de cursuri de educație parentală și pentru sănătate.
   „Toate aceste componente beneficiază de coordonare și suport metodologic de la nivelul instituțiilor județene de profil. Totodată, proiectul a susținut un model de coordonare între instituțiile județene care se regăsește și în mecanismul de coordonare a Consiliului Județean pentru Strategia de Incluziune Socială. Pachetul minim de servicii care asigură un acces minim la servicii de sănătate, educație și protecție socială are în centru copilul și familia acestuia și este furnizat de către membrii echipei comunitare”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
     În cadrul proiectului au fost angajate 163 de persoane (asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, consilieri școlari,  mediatori școlari) care au furnizat pro-activ servicii copiiilor identificați ca vulnerabili. Un alt rezultat notabil este faptul că 93% din copiii care nu fuseseră înregistrați în sistemul de asigurare medicală sunt acum înscriși pe lista unui medic de familie, iar 100% dintre copiii aflați în risc de separare de familie locuiesc în continuare alături de familiile lor. Raluca Dinu Paicu, purtător de cuvânt UNICEF a precizat că în acest proiect au fost implicate patru ministere, șapte instituții de la nivel județean, 38 de autorități locale și 45 de structuri școlare din județul Bacău. ”Cu sprijinul UNICEF în România și cu fonduri oferite de Norvegia, prin Norway Grants am demonstrat că se pot obține rezultate concrete pentru zeci de mii de copii și familiile lor, iar lecțiile învățate pot sprijini extinderea serviciilor integrate pentru toți cei patru milioane de copii din România și pentru familiile lor”.

     „Fiecare copil are nevoie de servicii integrate de protecție, educație și sănătate pentru ca potențialul său să se dezvolte la maxim. Prin acest proiect demonstrăm că dacă serviciile sunt de calitate și disponibile la nivelul comunității, o serie de probleme pot fi prevenite cu costuri rezonabile iar beneficiile sunt importante pentru copil, familie și comunitate. Ne dorim ca toți cei patru milioane de copii din România să beneficieze de servicii la nivelul comunității, iar lecțiile învățate din modelul de la Bacău pot sprijini acest demers”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

    Ministrul delegat pentru fonduri europene, dna Rovana Plumb  a ținut să își exprime aprecierea față de rezultatele proiectului: “De rezultatele acestui proiect la care am pus cu toții umărul ne bucurăm astăzi împreună atât noi, dar mai ales cei care beneficiază în mod direct de ele: copiii. Și probabil că nu există un scop mai nobil decât munca în folosul lor. După trei ani de efort, avem în fața noastră nu doar o reușită singulară, ci un superb model de bună practică, pe care îmi doresc sa îl văd multiplicat la nivel național. Aveți în Guvernul Grindeanu un partener permanent în acest sens. Așa cum reflectă și măsurile gândite în Programul nostru de Guvernare, dincolo de afecțiune, copiii au nevoie de investiții responsabile pentru a ne asigura că de acest drept al afecțiunii, al iubirii, al grijii și protecției noastre au parte toți copiii. Trebuie să ne asigurăm că toți au șanse egale la un viitor bun”. 
    UNICEF România, împreună cu Guvernul României și parteneri din administrație a lansat în anul 2014 proiectul pilot ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității – Servicii Comunitare pentru Copii” cu finanțare prin Norway Grants și din resurse UNICEF. Premisa a fost legată de faptul că implementarea acestui pachet ce asigură intervenție timpurie poate să reducă pe termen scurt și mediu costurile din sectorul social.
    La nivel național, partenerii activi în dezvoltarea și implementarea modelului sunt  Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. De asemenea, au contribuit organizații neguvernamentale și mediul academic în multe etape de pregătire sau implementare a diverselor activități. Referitor la efortul instituțional comun, E.S.dna. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorului Regatului Norvegiei a subliniat faptul că “incluziunea socială presupune politici coerente și cu viziune pe termen lung, precum și implicarea Guvernului. Suntem încrezători că acest proiect va continua și că va servi ca model pe viitor pentru întărirea eforturilor naționale în beneficiul copiilor”. 
    La nivel local, proiectul pilot a fost realizat în parteneriat cu instituții județene incluzând Consiliul Județean, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Direcția Județeană de Sănătate Publică, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratul Școlar Județean, precum și 38 de autorități publice locale și 45 de structuri școlare.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu