1 iunie 2017

Ziua Copilului

0 Comentarii
Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. În alte peste 100 de state, există o zi a copilului, dar se celebrează la date diferite.
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume".
Potrivit website-ului ONU, www.un.org, rezoluția recomanda atunci guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
În România ziua copilului se sărbătoreşte la 1 iunie din 1950. Atunci Secretariatul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român a pus în aplicare decizia în acest sens luată de Moscova, în noiembrie 1949, când URSS a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internaţională a Copilului.

LA MULTI ANI TUTUROR COPIILOR!

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu