5 iunie 2017

Ziua Mondială a Mediului

0 Comentarii
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău celebrează Ziua Mondială a Mediului  - 5 iunie 2017, printr-o serie de acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesităţii de a lua atitudine şi de a acţiona în folosul mediului şi pentru sănătatea noastră, după cum urmează:
1. 31 mai - 06 iunie – concursul naţional Ecoreporteri în acţiune – ed. a VII a, derulat de Palatului Copiilor Bacău;
2. 06 iunie – conferinţă în cadrul proiectului în parteneriat „Sărbătoarea Hârja – colţ de rai” derulat de Asociaţia Sfantul Voievod Ştefan cel Mare Hârja şi organizare expoziţie - concurs cu obiecte din deşeuri;
3. 06 iunie – Expoziţie pe tema alimentaţiei sănătoase şi economisirea resurselor în cadrul proiectului mondial Mănâncă responsabil la Eco-Grădiniţa nr. 26 Bacău.
4. 07 iunie - simpozion „Ziua Mondială a Mediului”, la Eco-Colegiul Henri Coandă Bacău pe tema biodiversităţii din România şi judeţul Bacău.

Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2017 este – Lumea in Conexiune cu Natura – Connecting People to Nature. Aceasta temă ne îndeamnă să deschidem uşile spre natură pentru a-i aprecia frumuseţea şi importanţa şi să ne implicăm în demersul comun de protejare a planetei pe care o împărţim. Să încercăm să gândim că facem parte din natură şi că depindem intrinsec de ea. Natura ne invită să ne relaxăm, să experimentăm şi în acelaşi timp să preţuim această interdependenţă vitală.

Omul este o fiinţă dar şi modelatorul mediului în care trăieşte, ceea ce-i conferă posibilităţi de subzistenţă, asigurându-i astfel şansa de dezvoltare intelectuală, morală, socială şi spirituală. În decursul evoluţiei sinuoase  a rasei umane, s-a ajuns la o limită când prin dezvoltarea accelerată a ştiinţei şi tehnologiei, omul a căpătat puterea de a-şi transforma mediul în nenumarate moduri şi la o scală fără precedent. În ultimii zeci de ani, cercetările ştiinţifice cât şi agravarea problemelor de mediu ne-au ajutat să înţelegem nenumăratele modalitaţi prin care biodiversitatea ne asigură prosperitatea şi bunăstarea. Oceanele planetei, pădurile şi solurile funcţionează ca nişte depozite vaste pentru gazele cu efect de seră cum ar fi dioxidul de carbon şi metanul. Fermierii şi pescarii exploatează resursele naturale de pe pământ şi din apă pentru a asigura hrana. Cercetătorii dezvoltă medicamente folosind materialul genetic obţinut de la milioanele de specii care reprezintă uimitoarea biodiversitate a planetei Pământ. Milioane de ţărani din lumea întreagă petrec zilnic orele de munca „în conexiune cu natura” şi apreciază în totalitate dependenţa de resursele naturale de apă, cât şi modul în care natura le asigură existenţa prin solul fertil. Ei sunt printre primii care suferă când ecosistemele sunt ameninţate de poluare, schimbări climatice sau exploatarea excesivă.
Darurile naturii  sunt adesea greu de exprimat în termeni monetari. Aşa cum e aerul curat, care ne este oferit pe gratis, cel puţin până când devine poluat. Cu toate acestea, economiştii au dezvoltat modalităţi de a măsura în miliarde de dolari valoarea multor aşa-numite „servicii ale ecosistemelor”, de la insectele polenizatoare din livezile Californiei până la beneficiile spirituale, de sănătate şi recreere  ale excursiilor din văile himalaiene.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu