19 iulie 2017

Lucrarile de modernizare ale Aeroportului Bacau se apropie de final

0 Comentarii
La sfârșitul lunii septembrie, aproximativ, proiectul de modernizare al Aeroportului Bacău va fi finalizat. Este vorba despre două investiții importante, în sumă de 15 milioane de Euro, pentru modernizarea infrastructurii traficului aerian și pentru creșterea capacității portante și modernizarea pistei de aterizare și decolare.
    Trebuie reamintit faptul că în luna septembrie a anului trecut a fost aprobat Master Plan-ul pentru Transport care a inclus și programul de reabilitare și modernizare a Aeroportului Internațional ”George Enescu” din Bacău. La acea dată, senatorul Dragoș Benea sublinia importanța acestui proiect pentru băcăuani: ”Este un proiect de anvergură, mai ales că include și realizarea terminalului internodal (ceea ce presupune conectarea aeroportului cu gara, autogara și cu alte puncte de acces din municipiu). Practic, pașii care trebuie parcurși constau în finalizarea lucrărilor de infrastructură, obținerea avizului de la Consiliul Concurenței (dat fiind faptul că Aeroportul Bacău este singurul care a înregistrat un trafic de peste 200.000 de pasageri), lansarea licitației pentru pista de aterizare și terminarea străzii Aeroportului”. 
    La această oră, lucrările sunt finalizate în proporție de 85%, urmând ca până la sfârșitul lunii septembrie terminalul nou și parcarea să fie recepționate. 
    ”Dat fiind faptul că o serie de investiții și dotări din acest proiect sunt în sarcina Romatsa, lucrările vor fi finalizate și recepționate în etape. Noi ne vom ocupa de recepția terminalului și parcării, care are o capacitate de 258 de locuri, urmând ca de turnul de control să se ocupe Romatsa, instituție care va obține și licențele de funcționare”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. 
    În afara pistei, turnului de control și parcării, investițiile includ și terminalul de pasageri, terminalul intermodal pentru transport rutier (autocare, microbuze), clădirile tehnice (garaj, utilaje, uzină electrică, centrală termică), scările pentru pasageri, sistemul de balizaj, o platformă de întoarcere, două căi de rulare, platforme RESA (zone de siguranță la capătul pistei), echipamente de securitate, o unitate de pornire cu aer comprimat pentru aeronavele turboreactoare și o parcare pentru călători cu 258 de locuri. 
    „Pe măsură ce s-a avansat cu modernizarea a crescut interesul operatorilor de transport față de Aeroport. Deocamdată, suntem în faza de discuții. Când va fi terminată pista, cu siguranță va crește numărul companiilor care vor opera în Bacău și, totodată, numărul destinațiilor și al curselor”, a mai subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. 
    Toate investițiile au fost realizate cu respectarea strictă a normativelor europene în domeniu. Astfel, pista are o lățime de 45 m și un indice de portanță 65, ceea ce permite decolarea/aterizarea avioanelor grele. Noul terminal are o suprafață de 6.300 mp și o capacitate de procesare de 300 de pasageri/oră, aspect important în situația în care este preconizată o creștere a numărului destinațiilor și pasagerilor ca urmare a modernizării Aeroportului.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu