11 august 2017

Centenarul luptelor din 1917, sarbatorit la Targu Ocna

0 Comentarii
Ziua de vineri, 11 august 2017 a avut o însemnătate deosebită pentru locuitorii orașului Târgu Ocna care au sărbătorit Centenarul luptelor de la 1917. La manifestare au participat domnul Dudu Ionescu, consilier prezidențial, care a prezentat mesajul domnului președinte Klaus Iohannis, domnul Cristian Ioan Videscu, secretar de stat la Departamentul Centenar în Guvernul României, domnul Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean Bacău, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, domnul Marius Gabriel Gheorghiță, doamna Maricica Coșa, prefect al județului, Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăuanul și domnul Ștefan Șilochi, primar al orașului Târgu Ocna.
Oficialitățile au rostit alocuțiuni iar ceremonia a fost urmată de o slujbă religioasă condusă de Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăuanul și depunere de coroane.
Sunt onorat să particip astăzi, împreună cu dumneavoastră la evenimentele dedicate Centenarului luptelor de la 1917. Luptele duse în aceste locuri au rămas în memoria istoriei ca adevărate pagini de martiriu, în care ostașii români au făcut sacrificiul suprem pentru credința lor. Pentru idealul de a avea o țară unită, în care românii să poată trăi liber și demn. Deviza generalului Eremia Grigorescu, ”Pe aici nu se trece” a însemnat imboldul de nestăvilit care a făcut din ostașii români scutul care a salvat soarta războiului pe aceste meleaguri. Victoriile ostașilor români din vara anului 1917 au avut o importanță deosebită, cu prețul a nenumărate jertfe fiind realizată Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Faptele înaintașilor ne sunt lecție de viață, ne vorbesc despre voința și putința de a ține piept vitregiilor istoriei, despre curaj și unitate. Ne vorbesc și despre faptul că, a fi român este, în egală măsură,  o virtute și o datorie care obligă la verticalitate, conștiință și responsabilitate
”, a subliniat președintele Sorin Brașoveanu, într-un mesaj emoționant.
Județul Bacău a avut un cuvânt greu de spus în economia războiului din 1917  pentru că, în situația căderii frontului de la porțile apusene ale Moldovei ar fi urmat cucerirea întregii țări de către inamic. În punctele cheie de pe teritoriul județului au fost concentrate importante forțe militare pentru a opri și respinge intențiile cotropitoare dinspre apus. În atare condiții, pe frontul băcăuan, care se întindea pe sectorul limită cu ținutul Putnei – Mănăstirea Cașin – Cașin – Bogdănești – Oituz – Slănic Moldova – Tg. Ocna s-au dat crâncene lupte, fiecare palmă de pământ fiind stropită cu sânge românesc, dar și inamic. Apogeul luptelor din zonă a fost atins la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, pe 5 august scăzând în intensitate și după o răbufnire  în zilele de 6-9 august s-a instaurat, treptat, acalmia, iar după 22 august Puterile Centrale au renunțat la ofensivă. Atunci au intrat definitiv în istorie punctul „La fata moartă”, Dealul Sticlăriei, Grozeștii, vârfurile Coșna, Cireșoaia și Ştibor. Jertfa a fost dintre cele mai mari, pe teritoriul județului Bacău aflându-și sfârșitul eroic peste 80.000 de militari, români, germani, ungari, austrieci, ruși, evrei și turci, care își află odihna veșnică în 13 cimitire ale eroilor și în unele monumente individuale.
Pentru comemorarea jertfei eroilor căzuți pe aceste meleaguri și pentru cinstirea memoriei lor, în cadrul proiectului ”Bacăul Eroic - Oituz - A treia poartă de fier a Moldovei - 2017”, în acest an, orașul Târgu Ocna va beneficia de sume alocate atât pentru reabilitarea unui monument important pentru această zonă cât și pentru realizarea unui monument nou. Este vorba despre reabilitarea „Cimitirului cu Tunuri” și realizarea monumentului dedicat eroismului vânătorilor de munte pe Dealul Cireșoaia, aflat pe teritoriul administrativ al Orașului Târgu Ocna. Va fi, de asemenea, reabilitat și drumul de acces către Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, din Orașul Târgu Ocna. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu