Masa în familie contribuie la consolidarea familiei, oferind un
mediu în care membrii se simt protejați și mult mai deschiși spre comunicare. Conform
unui studiu desfășurat la nivel național de brandul Delikat, românii servesc masa în
familie mai rar decât și-ar dori, cel mai des în weekend, deși sunt conștienți de beneficiile
pe care le aduce, considerând-o un aspect esențial în viața lor.
De aceea, brandul crează
o platformă de comunicare prin care își propune să susțină mesele în familie și
importanța lor pentru echilibrul familial, dar și să organizeze acțiuni prin care tot mai
mulți români să fie încurajați să se reunească la masa cu familia lor.
Conștientizarea importanței meselor în familie, la nivelul întregii comunități este foarte
importantă, psihologul Ștefania Dumitrescu întârind de asemenea, necesitatea de a ne reuni
cât mai des cu familia la masă:
"Hrana cea mai importantă pe care ne-o oferim prin luatul mesei în familie constă în
consolidarea sentimentului de împreună, (re)confirmarea sentimentului de apartenență și nu în
ultimul rând, stabilizarea unei identități familiale care ne este punct de sprijin în construirea mai
departe, a unei noi matrici familiale. Pe de o parte, masa în familie este un obicei care dezvoltă o
obișnuință de care, de cele mai multe ori, odată ajunși la adolescență și mai apoi în primii ani de
tinerețe, simțim nevoia să ne îndepărtăm – ca reacție firească de autonomizare.
Pe de altă parte
însă, la interiorul fiecărei familii, masa în familie reprezintă un ritual. Pregătirea mâncării,
așezatul mesei, poziționarea la masă a membrilor, discuțiile (uneori cu teme repetitive),
întâmpinatul celor ce vin și luatul la revedere din finalul întâlnirii, toate aceste aspecte ritualice
ce aparțin în mod particularizat fiecărei familii, fac parte din ceea ce înseamnă masa în familie.
Prin urmare, masa în familie nu este doar despre mâncare, ci mai ales despre hrana afectivă și
mentală pe care o furnizează prin setul de ritualuri transmise din generație în generație,
contribuind astfel la întregirea unei identității familiale cu implicații directe în construirea
identității personale. "a completat Ștefania Dumitrescu, Psiholog, Psihanalist, Membru asociat
Societatea Română de Psihanaliză (SRP), Președinte Asociația Română de Psihanaliză de
Cuplu și Familie (ARPCF).
„Servitul mesei acasă, împreună cu cei dragi, înseamnă mai mult decât modul în care pregătim
rețetele și aranjăm masa, reprezintă o adevărată experiență de familie. Mai mult, mesele în
familie au o semnificație aparte întrucât reprezintă o oportunitate de a ne reconecta și comunica
cu cei dragi. De aceea, odată cu noua platformă Delikat, ne-am propus să lansăm o campanie
manifest, prin intermediul căreia din ce în ce mai mulți români să conștientizeze importanța
meselor în familie și să se folosească de orice oportunitate pentru a se reuni cu familia la masă.
Pentru a atrage atenția asupra contextului social actual și pentru a promova la nivelul întregii țări
beneficiile meselor în familie, ne propunem să marcăm pentru români, Ziua Națională a Meselor
în Familie.” a declarat Andreea Bobeș, Category Manager Savoury & Dressings (Unilever).
Studiul realizat de brandul Delikat la nivel național relevă o serie de aspecte importante cu
privire la comportamentul și obiceiurile românilor în ceea ce privește masa în familie.
7 august 2017
Delikat anuntă Studiul National al Meselor în Familie
la
16:56
0
Comentarii
Etichete:
Bacaul e peste tot,
nationale,
social
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu