14 septembrie 2017

Saptamana Mobilitatii 2017

0 Comentarii
În perioada 16-22 septembrie 2017 se va desfăşura în Municipiul Bacău o nouă ediţie a „SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂŢII” (European Mobility Week) - a XVI-a la nivel european și a III-a la nivel local, cu tematica „Mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă. (Clean, shared and intelligent mobility)”.
Organizatorii acestui eveniment, Municipiul Bacău, Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacǎu le propun cetăţenilor municipiului Bacău o schimbare la nivel comportamental, oferind opţiuni de transport local, de mobilitate inteligentă și durabilă.
Pe  16 septembrie 2017, ora 16 va avea loc turul „Fii biciclist în fiecare zi!” . Organizaţia băcăuană  „Federația Tinerilor din Bacău” și ADL Bacău propun mersul pe bicicletă ca alternativă la transportul motorizat în municipiul Bacău, în vederea îmbunătățirii calității mediului, sănătății cetățenilor și decongestionării traficului.
Tema din acest an „ Mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă” promovează soluțiile de mobilitate partajată și evidențiază beneficiile unor mijloace de transport mai puțin poluante. Un exercițiu de mobilitate partajată, respectiv utilizarea alternativă de către mai multe persoane a unei biciclete, propune Happy Sport, partener al evenimentului. Acesta va pune la dispoziția publicului, în ofertă specială,  între 18-21 septembrie, precum și în cadrul evenimentelor „Fii biciclist în fiecare zi!” și “În oraş fără maşină!  biciclete - soluții de mobilitate partajată pentru viitor.

În data de 19 septembrie 2017, ora 13, va avea loc la Centrul de Afaceri şi Expozițional masa rotundă „Proiectele Mobilității Urbane din Municipiul Bacău”. Va fi prezentat în cadrul acestui eveniment portofoliul de proiecte al Planului de Dezvoltare Urbană, document strategic recent elaborat pentru Municipiul Bacău, menit să planifice în

mod durabil satisfacerea nevoilor de mobilitate a oamenilor. Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirii vor viza:
-       oportunitățile de bike/car sharing în municipiul Bacău
-       impactul transportului rutier asupra calității aerului din municipiul Bacău
-       zone vulnerabile la poluare - implicarea cetăţenilor în politica locală de mediu privind calitatea aerului înconjurător, prin iniţierea de campanii de promovare şi conştientizare de către autorități.

 Ziua de 22 septembrie 2017 se va desfăşura sub deviza: “În oraş fără maşină!”. Şcolile, instituţiile publice, cetăţenii sunt invitaţi să folosească mijloace alternative de transport. Vor fi prezenţi în Parcul  “Mircea Cancicov“ Bacău, cu sprijinul ISJ Bacău, elevi de la şcolile din municipiul Bacău şi cadre didactice. Între orele 10-14 aleile centrale ale parcului vor fi destinate alergării, mersului pe role, skatboard-urilor și karturilor cu pedale.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII are loc în fiecare an în perioada 16-22 septembrie. Municipalitățile din Europa sunt încurajate să introducă și să promoveze măsuri privind transportul durabil și să invite cetățenii să testeze alternative la utilizarea autoturismelor. Săptămâna culminează cu Ziua fără autoturisme, în cadrul căreia orașele participante rezervă una sau mai multe zone, timp de o zi, exclusiv pentru pietoni, bicicliști și transportul public.

Începând din anul 2002, când s-a desfășurat prima ediție, SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII a înregistrat o creștere constantă, atât la nivel european, cât și la nivel mondial. În anul 2016, campania a înregistrat un record de participare: 2 427 de localități și orașe din 51 de țări au organizat activități pe parcursul respectivei săptămâni. Puțin peste jumătate dintre localitățile și orașele participante au implementat măsuri cu caracter permanent, acestea ridicându-se în total la 7 386 și fiind axate, în principal, pe gestionarea mobilității, pe accesibilitate și pe facilități noi sau îmbunătățite pentru biciclete.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu