8 mai 2018

Costumele populare din Sanduleni au ajuns la Bruxelles!

0 Comentarii
Consiliul Județean Bacău a participat cu stand propriu în perioada 4-5 mai 2018 la Festivalul Regiunilor în cadrul manifestării Open Day - Ziua porților deschise la instituțiile europene din Bruxelles, eveniment organizat la Bruxelles cu ocazia Zilei Europei de către Comitetul Regiunilor, Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană și Comitetul Economic și Social European.
În contextul Anului european 2018 pentru cultură și patrimoniu, acțiunea de anul acesta s-a intitulat ”Mândru de regiunea mea/orașul meu, cultura mea” și a urmărit promovarea potențialului cultural și a tradițiilor populare locale.
În urma selecției candidaturilor depuse, în acest an au fost prezente 32 de comunități locale din 19 țări europene, din care 6 din România - municipiul Arad, judetele Bacău, Harghita, Timiș și Tulcea și ADR Nord-Est. 
Județele Bacău și Timiș au reușit să se clasifice în rândul celor 6 regiuni care au obținut cele mai vizibile locuri de amplasare a standurilor, respectiv la parter, în holul central. Selecția s-a făcut în funcție de proiectul depus, concepția standului, creativitatea și tehnicile de animare și atragere a vizitatorilor folosite.
Standul județului Bacău a promovat costumele și măștile populare românești din Moldova, din județul Bacău, arătând vizitatorilor tehnica realizării acestora prin intermediul unui film de prezentare, a demonstrațiilor și prin diverse materiale promoționale, tutoriale etc. Meșterii populari au realizat direct la stand costume populare și au explicat vizitatorilor tehnicile folosite. Totodată, la stand a rulat un film de prezentare a tradițiilor populare din județ. 
Echipa de proiect a fost propusă de către Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Bacău și este formată din doi meșteri populari cu experiență în participarea la târguri și manifestări expoziționale, care cunosc tradițiile și meșteșugurile populare, respectiv:
•    Marian Lungu – artist meșter popular – profesor la Școala Populară de Arte și Meserii Bacău  și 
•    Lungu Anamaria – artist meșter popular.
Peste 1000 de vizitatori au trecut pe la standul județului Bacău, au discutat cu meșterii populari, au probat costumele populare expuse și s-au arătat interesați de potențialul turistic și cultural românesc.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu