14 august 2018

Situatia tensionata din Comanesti are solutii

0 Comentarii
Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu şi prefectul judeţului, doamna Maricica Coşa au susţinut in data de 13 august 2018, o conferinţă de presă comună privitoare la dificultăţile survenite în oraşul Comăneşti în problema gestionării deşeurilor dar şi a furnizării şi deversării apei. Alături de cei doi reprezentanţi ai instituţiilor s-au aflat subprefectul Valentin Ivancea, vicepreşedinţii Silviu Ionel Pravăţ şi Adrian Popescu şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (D.S.P), Mihaela Arim. 
    Situaţia existentă în oraşul Comăneşti, în lipsa unei soluţionări urgente implică riscuri majore atât pentru populaţia oraşului cât şi pentru întreg judeţul Bacău. Concret, în oraşul Comăneşti există două societăţi comerciale care gestionează infrastructura de apă şi cea pentru deşeuri. Societatea care se ocupă de apă nu mai are autorizaţia de funcţionare şi, datorită unei atitudini mai puţin responsabile nu a demarat procedurile pentru reautorizare, întrucât nu îndeplineşte condiţiile legale. La această oră, calitatea apei furnizată în oraş este foarte bună, aceasta fiind în permanenţă monitorizată de către D.S.P., în schimb apele uzate se deversează direct în râul Trotuş: „este inacceptabilă această situaţie dat fiind faptul că sunt animale în zonă, sunt copii care merg la scăldat iar deversarea apelor reziduale în Trotuş poate conduce la contaminări şi chiar epidemii”, a subliniat prefectul Maricica Coşa. Primăria Comăneşti a plătit până acum amenzi de peste 400 000 lei pentru deversările abuzive în râul Trotuş, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru minime achiziţii (de pildă separatoare) care să rezolve, fie şi parţial problema.  
    O altă problemă se referă la gestionarea deşeurilor. În oraş există o societate comercială care se ocupa de preluarea deşeurilor menajere şi depozitarea acestora. Problema este că această societate nu are licenţă de funcţionare (mai precis licenţa a expirat în 2015) iar fără licenţiere nu mai poate prelua gunoiul pentru a fi predat ulterior către SC ECO SUD SA. Reamintim faptul că, societatea menţionată, ECO SUD SA este operatorul autorizat pentru transportul şi depozitarea deşeurilor, câştigător al licitaţiei organizate în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Oraşul Comăneşti este, alături de celelalte 93 de UAT-uri din judeţ parte în acest proiect şi, din păcate, datorită neîndeplinirii obligaţiilor asumate, întregul judeţ ar putea avea de suferit. Pentru că UAT Comăneşti nu şi-a respectat obligaţiile de plată şi nici fluxul de gestionare a deşeurilor, judeţul Bacău ar putea plăti corecţii financiare consistente. 
    „Soluţii la problemele de fond, există. Pentru deblocarea rapidă a situaţiei este suficient ca UAT oraş Comăneşti să preia gestiunea directă a serviciului de colectare şi transport deşeuri municipale prin intermediul unui serviciu public local, cu personalitate juridică proprie. Noi, atât Consiliul Judeţean cât şi Instituţia Prefectului, împreună cu Garda de Mediu, DSP, ANRSC am avut şi avem toată deschiderea pentru a gestiona aceste probleme. Comăneştenii nu trebuie să sufere datorită orgoliilor locale, încăpăţânării sau interpretării arbitare a unor acte normative sau a legilor”, a susţinut preşedintele Sorin Braşoveanu.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu