18 octombrie 2018

Proiecte de suflet in Anul Centenar

0 Comentarii
Centenarul Marii Uniri va fi celebrat de către Consiliul Judeţean Bacău printr-un  proiect de suflet, o iniţiativă cu profunde conotaţii pentru fiecare dintre noi. Este vorba despre proiectul pe care consilierii judeţeni l-au votat în unanimitate în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean - "Cinstirea istoriei meleagurilor băcăuane şi a memoriei eroilor neamului românesc: Zborul Marii Uniri şi eroul Vasile Niculescu". Pe data de 20 noiembrie 2018 va fi rememorat "Zborul Marii Uniri", concomitent fiind programată şi inaugurarea bustului pilotului Vasile Niculescu, eroul care şi-a făcut datoria faţă de popor şi ţară cu onoare, curaj şi putere de sacrificiu.
Bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu se va realiza în trei exemplare din dorinţa ca un exemplar să fie oferit Judeţului Alba, un exemplar să rămână în Bacău şi un exemplar să fie dăruit localităţii Rădăuţi pentru a fi montat la mormântul „pilotului Marii Uniri", acest gest reprezentând un prinos de recunoştinţă pentru faptele sale de eroism.
Totodată,  rememorarea "Zborului Marii Uniri" din data de 23 noiembrie 1918 când, prin intermediul echipajului Niculescu-Precup autorităţile de la Iaşi au transmis la Blaj primele mesaje legate de Unire către românii din Transilvania, va „rămâne mărturie a momentului din 1918". 
În data de 23 noiembrie 1918, cu o săptămână înaintea Marii Adunări Naţionale de la Alba-lulia, de pe aerodromul din Mărgineni au plecat către Blaj preţioase documente ale Marii Uniri (pregătite de guvernul român aflat la Iaşi, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional Român din Transilvania, printre alte documente aflându-se scrisoarea primului-ministru Ion I.C.Brătianu pentru Consiliul Naţional Român Central). Transportul acestora s-a făcut cu un avion Farman-F40, cu carlinga deschisă, fără paraşute şi fără armament, în prag de iarnă, pe un ger cumplit, peste munţi, cu instrumente de navigaţie rudimentare şi fără nici un fel de dirijare de la sol. 
Zborul pentru a aduce mesajele moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului până pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a fost executat de către locotenentul aviator Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup. Aterizarea la Blaj a reprezentat un moment istoric extrem de important dar şi o performanţă de înaltă clasă a aviaţiei militare române.
A doua zi, la întoarcere, echipajul a adus românilor de peste munţi şi Guvernului României aflat în Moldova, la Iaşi, o veste mult aşteptată: hotărârea entuziastă de unire a Transilvaniei cu România. Echipajul Niculescu-Precup a fost înconjurat de sute de oameni care şi-au pus semnătura pe pânza avionului. Era mesajul românilor din Blaj, prin care aceştia îşi puneau semnătura pe actul Marii Uniri.
Pentru a marca acest eveniment, în 2018, Anul Centenar, o delegaţie a judeţului Bacău formată dintr-un număr de aproximativ 160 de persoane - elevi, studenţi, profesori, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai autorităţilor publice judeţene, reprezentanţi ai mass-media locală şi regională, va fi prezentă, în data de 20 noiembrie 2018, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj pentru a întâmpina echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacău. Apoi, delegaţia judeţului Bacău se va alătura „Convoiului Unirii" pentru a se deplasa la Alba lulia, unde va participa la acţiunile cultural-istorice organizate pe tema Centenarului Marii Uniri. La Muzeul Naţional al Unirii va avea loc un schimb de mesaje între preşedinţii de consilii judeţene ale celor două judeţe şi se va dărui judeţului Bacău, de către Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, macheta avionului Farman-F40 care în noiembrie 1918 a efectuat „Zborul Marii Uniri", iar judeţul Bacău va oferi judeţului Alba bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu