16 septembrie 2016

Prevenire. Implicare. Voluntariat.

0 Comentarii
Vara este o perioadă a vacanţelor, a relaxării, a concediilor, dar şi a tentaţiilor de orice fel. Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău (CPECA), împreună cu voluntari şi partenerii săi instituţionali, au reuşit să transforme această perioadă relaxantă într-una cu provocări atractive, prevenire şi informare în mediul rural, în familie, în comunitate, la concursuri sau în tabere tematice.
În lunile iulie - septembrie, specialiştii CPECA au susţinut mai multe tipuri de acţiuni:
6 activităţi de informare şi socializare, alături de 34 copii şi adolescenţi şi 25 de părinţi din zona Izvoare, la Centrul de Zi „O Şcoală pentru toţi”, în cadrul proiectului "Informat şi implicat" sprijinit de UNICEF România, la invitaţia Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bacău (DAS);
ATELIERE DE VACANŢĂ: 45 de ateliere de vacanţă, 1 atelier iniţial de cunoaştere şi 1 atelier final, la care s-au adăugat 8 ateliere organizate şi susţinute de partenerii noştri de la Centrul Rezidenţial „Henri Coandă” Bacău. La cele 55 de ateliere de vacanţă (Atelier Antidrog, Atelier Creativitate şi Atelier Muzică şi Teatru), au participat 25 de voluntari antidrog şi 49 de copii şi tineri rezidenţi din Centrul Rezidenţial „Henri Coandă” al D.G.A.S.P.C. Bacău.
33 activităţi de informare, prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri şi activităţi de formare pentru voluntari în mediul rural - 7 localităţi: Lipova, Coloneşti, Vultureni, Stănişeşti, Motoşeni, Corbasca- Băcioiu şi Gura Văii. Au fost organizate 16 ateliere la care au luat parte 160 de copii şi adolescenţi, 9 activităţi de informare pentru 49 părinţi şi 8 ateliere de lucru pentru 31 voluntari, care au susţinut ateliere în 2 tabere pentru 230 de copii din localităţile Lipova şi Vultureni. Activităţile fac parte din proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunităţii”, realizat de D.G.A.S.P.C. Bacău şi U.N.I.C.E.F. România. Specialiştii CPECA Bacău, alături de specialişti din cadrul Centrului Europe Direct Bacău, au răspuns invitaţiilor adresate de reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale din cele 7 localităţi care au realizat proiecte în funcţie de realităţile locale şi au câştigat microgrant-uri din partea U.N.I.C.E.F. România.
1 activitate de informare pentru 16 copii din cadrul Adăpostului de zi si de noapte pentru copiii străzii “Morcoveaţă” Bacău.
Activităţi de informare-educare-conştientizare, realizate împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău în Taberele organizate la Valea Budului de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bacău. Au fost susţinute 3 activităţi la care au luat parte 192 elevi şi 18 profesori însoţitori.
În perioada 30 august - 2 septembrie, a fost organizat un curs de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri destinat voluntarilor antidrog din cadrul Clubului de Voluntariat Antidrog: „Informat. Dispus. Capabil.”. Cursul de formare a avut 20 de ore şi a fost absolvit de 12 voluntari antidrog, care în perioada următoare se vor alătura celor 44 de tineri voluntari ai Agenţiei Naţionale Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău.
Un echipaj format din 4 elevi şi un cadru didactic a participat la Concursul Naţional de Proiecte Antidrog „ÎMPREUNĂ” - ediţia a XIII-a, care a avut loc la Centrul de Agrement New Paradise - Eforie, jud. Constanţa. Proiectul, care a reprezentat Bacăul la concurs („Informaţia face diferenţa, alegerea este a ta!”), a abordat tema prevenirii consumului de canabis şi a consumului/ abuzului de alcool la liceeni, într-o manieră diferită, cu ajutorul metodelor nonformale precum cafeneaua publică, discuţiile de la egal la egal şi bibloteca vie, iar grupul ţintă al proiectului a fost format preponderent din liceeni din mediul rural.
În perioada 5-10 septembrie, un specialist din cadrul C.P.E.C.A Bacău a participat la Tabăra “Tineri pentru Tineri”, organizată de Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc al D.G.A.S.P.C. Bacău, în calitate de formator pentru atelierul Antidrog, unul din atelierele specifice planificate. Tabăra s-a desfăşurat în staţiunea Durău şi face parte din proiectul „Centrul de resurse pentru tinerii în situaţii de risc”, finanţat în Apelul SINERGII PENTRU VIITOR - Tineri în situaţii de risc, din cadrul Programului RO10, program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014. Au fost prezenţi la activităţile planificate în tabără 80 de elevi din mediul rural cu vârste între 16 şi 18 ani.
În perioada următoare, specialiştii CPECA Bacău, alături de voluntarii antidrog şi parteneri i săi, îşi propun prevenire, implicare, voluntariat, prin programe, proiecte şi activităţi care să menţină şi să îmbunătăţească nivelul de eficienţă în domeniul prevenirii consumului de droguri în mediul şcolar, în comunitate şi în familie:
Proiectul „AICI pentru TINE!” ediţia a III-a, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău (Secţia Pediatrie şi Secţia Chirurgie Ortopedică Pediatrică) şi Asociaţia Trust Orfelinat Ungureni - beneficiari copii şi părinţi internaţi temporar în spital.
Proiectul „Big Brother, Big Sister”, în parteneriat cu Asociaţia Trust Orfelinat Ungureni - beneficiari adolescenţi aflaţi în grija acestui ONG.
Proiectul „Comunicarea îndepărtează izolarea” ediţia a III-a, în parteneriat cu Penitenciarul Bacău şi Asociaţia Prevenirea Adicţiei şi Comportamentului Adictiv Bacău - beneficiari persoane private de libertate.
Proiectul „Doar o dată!”, în parteneriat cu Centrul Rezidenţial „Henri Coandă” al D.G.A.S.P.C. Bacău - beneficiari adolescenţi rezidenţi ai acestui centru.
Proiectul „ŞTIU ce aleg?!”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău, Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Bacău şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău - beneficiari cadre didactice şi elevi din unităţile şcolare gimnaziale din judeţul Bacău.
„FRED goes net - Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri/alcool care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”.
Cursuri de formare pentru cadrele didactice, consilierii şcolari, dar şi pentru părinţii interesaţi de domeniul prevenirii consumului de droguri.
Program de voluntariat peer-to-peer, care va avea o componentă destinată mediului liceal.
Prin evaluarea nevoilor din comunităţile locale, informare actualizată, implicare din partea specialiştilor şi a tuturor celor care au contact cu tinerii şi voluntariat de calitate, prevenirea consumului de droguri în comunitate, şcoală şi mai ales, în familie va deveni una mai bună şi mai eficientă pe termen mediu şi lung.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu