Acum 27 de ani lua ființă Școala Națională de Administrație Penitenciară Târgu Ocna, instituție de învățământ militar, devenită emblematică pentru sistemul penitenciar românesc, care a oferit de-a lungul a peste sfert de veac multor generații de ofițeri și agenți de poliție penitenciară șansa să se formeze aici ca oameni și ca profesioniști de cel mai înalt nivel.
Ziua de 14 mai a devenit, începând cu acest an, zi de mare sărbătoare pentru noi, reprezentând, în mod oficial, Ziua aniversară a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna, așa cum este prevăzut în noul Regulament de Organizare și Funcționare al instituției noastre aprobat prin ordinul ministrului justiției nr. 1441/C/08.08.2023.
În acest context aniversar, în data de 14 mai 2024, la sediul școlii noastre au fost organizate o serie de activități deosebite, cu însemnătate specială atât pentru instituție, cât și pentru comunitatea noastră.
La festivitatea de aniversare a 27 de ani de la înființarea școlii au luat parte: reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor din România și din Republica Moldova, reprezentanți ai unităților penitenciare, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, personalul școlii și foștii colegi care au lucrat în instituția noastră, domnul Cristian-Aurelian Ciubotaru, primarul Orașului stațiune Târgu Ocna, domnul colonel (r) Ioan Grefu, primul comandant al școlii naționale și domnul general(r) Ionel Cel Mare, fost director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, în prezent președinte al Consiliului Județean Vrancea, precum și domnul Narcis Jitaru, subprefect al Județului Bacău.
Întrucât ziua de 14 mai este declarată Zi națională de cinstire a memoriei martirilor din temnițele comuniste, în biserica de lemn din curtea școlii, preoții capelani de penitenciare din regiunea N-E au oficiat Sfânta Liturghie, Acatistul și slujba de pomenire pentru cei care au suferit pentru neam și credință în închisorile comuniste.
Slujba religioasă a fost urmată de Ceremonialul de arborare a drapelului României, act solemn și deosebit de important, care onorează tradiția și identitatea națională, și a continuat cu defilarea elevilor în fața celor prezenți.
Oaspeții care au participat la eveniment au avut, de asemenea, oportunitatea de a vizita școala noastră și de a afla informații despre desfășurarea procesului didactic, precum și despre dotările și facilitățile de care dispunem.
Activitatea a continuat cu o ședință festivă, organizată în sala de festivități „Ferdinand I” a școlii, în cadrul căreia domnul Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, le-a prezentat invitaților informații interesante privind istoria uniformelor militare din România.
Manifestările au fost completate de conferințele și lansările de carte, adresate cu precădere elevilor școlii și celor prezenți din comunitate, susținute de scriitorii Marius Balo și Danion Vasile care au mărturisit despre întoarcerea la credință și despre pătimirile din închisorile comuniste.
În cadrul aceleiași festivități, a fost prezentat un scurt film retrospectiv privind evoluția școlii începând cu anul 1997, ocazie cu care oaspeții au remarcat preocuparea constantă a conducerii instituției pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii școlii, aspect care au fost subliniat și în discursurile celor care au luat cuvântul.
Fiind un eveniment organizat cu porțile deschise, elevii și profesorii din cadrul liceelor și școlilor din oraș au fost invitați să sărbătorească alături de noi această zi aniversară, fiind, totodată, o ocazie pentru elevi să descopere tainele profesiei de polițist de penitenciare și să familiarizeze cu oportunitățile de carieră pe care le oferă sistemul penitenciar românesc.
Programul activităților s-a finalizat cu un spectacol organizat de către elevii școlii noastre la Teatrul de vară „Colonel Ioan Grefu” din cadrul școlii. Spectacolul a fost realizat în colaborare cu artiști din Târgu Ocna și foști participanți la Tabăra de învățare, activitate care s-a desfășurat în instituția noastră în luna ianuarie 2024.
Celebrarea zilei aniversare a instituției noastre în data de 14 mai devine, începând cu acest an, un eveniment important din viața școlii și, totodată, o oportunitate de a promova imaginea școlii și a poliției penitenciare la nivelul comunității din care facem parte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu