30 iunie 2024

Ziua Mondială a Mediului

 


În data de 5 iunie 2024, APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Mediului, inițiată în anul 1974 ca o platformă publică mondială, celebrată în peste 100 de țări. Înainte de toate, Ziua Mediului este “ziua oamenilor” care doresc să facă ceva pentru binele planetei. Acest “ceva” poate fi local, național sau global, ca o acțiune personală, a unui grup sau a unei comunități. Fiecare este liber să decidă și să aleagă.

 

Tema propusă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu  (UNEP) pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2024 este: #GenerațiaRestaurării („#GenerationRestauration”), cu sloganul “Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem #GenerațiaRestaurării. Campania din acest an se concentrează pe adoparea de politici/strategii și inițierea de activități care să pună accentul pe restaurarea/regenerarea terenurilor degradate, pe deșertificare și pe rezistența la secetă.

 

Potrivit Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, circa 20% (2 miliarde ha) din terenurile planetei sunt degradate, ceea ce afectează direct 3,2 miliarde din populația lumii și amenință aproximativ jumătate din PIB-ul global (44 trilioane de dolari).

Frecvența și durata secetelor au crescut cu 29% din 2000 încoace, iar dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050.

Regenerarea terenurilor este un pilon-cheie al Deceniului ONU privind refacerea ecosistemelor (2021-2030), un apel la mobilizare pentru protejarea și revitalizarea ecosistemelor din întreaga lume, esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Deceniul ONU pentru restaurarea ecosistemelor 2021-2030, condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și partenerii acoperă ecosistemele terestre, de coastă și marine. Un apel global la acțiune, acesta va reuni sprijinul politic, cercetarea științifică pentru a extinde masiv restaurarea.

Pământul susține viața pe Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbăriile și munții, oferă omenirii hrana, apa și materiile prime de care are nevoie pentru a supraviețui. Pe tot globul, calitatea solului este în declin din cauza lipsei apei, a temperaturilor ridicate și a poluării cauzate de utilizarea excesivă a fertilizatorilor, afectând securitatea resurselor de hrană, mijloacelor de existență, sănătatea oamenilor, mai ales a celor din comunitățile vulnerabile. Ecosisteme vitale și nenumărate specii sunt amenințate. În fața secetelor mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip și a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf.

Deși asta ar putea arăta ca o sarcină de nerealizat, nu este așa, spun experții. Pe 5 iunie, planeta va sărbători Ziua Mondială a Mediului 2024, punând în lumină modul în care toată lumea poate contribui la stoparea degradării terenurilor și la refacerea peisajelor devastate.

 

        • „N-a existat niciodată o nevoie mai urgentă de-a proteja și repara mediul. Fără eforturile accelerate de-a proteja solul, biodiversitatea și ecosistemele planetei noastre, nu va exista un viitor durabil pentru omenire”.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu