6 septembrie 2024

Romania, tara in care 6 din 10 adulti au renuntat la studii dupa clasa a VIII-a


Iata ce spunea jurnalista americana Amanda Ripley in cartea „Cei mai destepti copii din lume si modelele de invatamant care i-au format”: „Prea mult timp profesori mediocri le servisera o hrana care nu trebuia mestecata. Daca esuau, consecintele erau putine. Abia mai tarziu, dupa liceu, aveau sa descopere ca fusesera inselati. Lumea reala nu dadea intotdeauna a doua sau a treia sansa; lumea reala nu dadea credit pentru prezenta.”


  • Desi, oficial, scoala este gratuita, cele mai costisitoare aspecte in cresterea unui copil sunt: educatia, hainele si incaltamintea, alimentatia si activitatile extrascolare. 33% dintre romani mentioneaza un cost lunar intre 1.000 si 2.000 RON, iar 36% estimeaza o medie lunara de peste 2.000 RON pentru cresterea unui copil.
  • In ultimii ani sistemul de invatamant s-a confruntat cu scaderea numarului de elevi si studenti, diminuarea accesului la educatie de calitate, rezultate slabe la testari si un nivel ridicat de abandon scolar. Rata de parasire timpurie a scolii in Romania (16%) este dubla fata de media Europei.
  • 22% dintre romani spun ca imbunatatirea calitatii si accesului la educatie ar avea cel mai puternic impact pozitiv asupra vietii lor. Sase din zece romani traiesc fara siguranta zilei de maine, visand la un sistem de invatamant calitativ, cu profesori bine pregatiti si dotari scolare necesare.

Mai multe date despre educație în raport cu piața muncii calitatea vieții sunt disponibile in materialul anexat.

La sat, 1 din 10 copii nu urmeaza nicio forma de invatamant, iar 1 din 4 elevi abandoneaza scoala. De ce? Aproape jumatate dintre parintii din mediul rural admit ca nu au bani sa-i trimita pe copii zilnic la scoala. Si totusi, cum arata invatamantul in mediul rural atunci cand se investeste in eliar copiii au acces la educatie in conditii moderne? Au imbunatatirile aduse infrastructurii scolare impact si asupra performantei elevilor, contribuind la imbunatatirea rezultatelor acestora? 

Asociatia BookLand, care a reusit in timp record (putin peste 4 ani) sa renoveze 80 de scoli si gradinite rurale in toate judetele, spune ca DA. Iar datele colectate sustin aceasta afirmatie. Incepand cu anul 2022, BookLand a urmarit indicatorii de performanta scolara inregistrati in peste 50 din cele 80 de scoli si gradinite renovate. Astfel, pentru prima data, asociatia a putut avea o imagine de ansamblu asupra performantelor ante/post renovare, dar si sa inteleaga in ce masura investitiile in infrastructura au impact asupra actului educational. Cifrele nu sunt bombastice, insa sunt conforme cu realitatea si arata o schimbare clara in bine in numai 2 ani. Este, practic, doar inceputul! Dar e suficient?

Pentru ca si-a propus sa asigure elevilor din mediul rural un pachet complet de servicii educationale, Asociatia BookLand va demara in August 2024 constructia primului sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati viitorii muncitori calificati in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in 2025 in judetul Arges pentru ~300 de elevi din satele aflate in proximitatea comunei Vulturesti si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (profesional), urmand a fi dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare. Liceenii vor putea face practica in intreprinderile sociale deschise in Campus, precum si in cadrul companiilor din judet care le platesc formarea profesionala, urmand ca, dupa finalizarea studiilor si obtinerea certificarii, sa poata accesa oportunitatile de angajare asigurate de partenerii economici. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest prim campus va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale similare, pe care BookLand le va construi, pentru a incuraja stabilitatea, sustenabilitatea si prosperitatea mediului rural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu