În data de 11 aprilie 2024, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna a organizat evenimentul local de diseminare a rezultatelor proiectului ”Correctional”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”.
Din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, la acest eveniment deosebit de important pentru școala noastră a participat domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU, director general adjunct . Printre oaspeți s-au numărat reprezentanți ai Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, reprezentanți ai sistemului penitenciar din Republica Moldova și reprezentanți ai autorităților publice locale.
Proiectul a avut o perioadă de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024 și o alocare financiară de 31 milioane de euro, bugetul fiind gestionat de către Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program.
Administrației Naționale a Penitenciarelor, în calitate de Promotor de Proiect, i-a revenit misiunea de a implementa acest proiect, alături de cinci parteneri din România, printre care și școala noastră, și șase parteneri din sistemul penitenciar și de probațiune din Norvegia.
În cadrul obiectivului general „Instruirea personalului din serviciile corecționale și îmbunătățirea proceselor educative și a infrastructurii”, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” a avut următoarele obiective specifice:
- Construirea „Complexului de pregătire fizică și educațională pentru personalul de penitenciare”;
- Realizarea aplicației informatizate E.M.E.S. (Sistem Electronic de Management Educațional);
- Elaborarea curriculum-ului de pregătire pentru viitorii angajați ai celor 4 centre pilot, care urmează să fie construite în cadrul proiectului.
În deschiderea evenimentului, directorul Școlii, domnul comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU, a trecut în revistă contextul favorabil în care școala a devenit partener în cadrul proiectului Correctional și a evidențiat nu doar echipa de implementare, dar și întregul colectiv al școlii, care a făcut posibil finalizarea acestui proiect cu succes.
În cadrul evenimentului a fost prezentat „Complexul de pregătire fizică și educațională a personalului de penitenciare”, obiectiv ce nu a putut fi finalizat în cadrul proiectului, din cauza bugetului alocat care, în contextul creșterii prețurilor în domeniul contrucțiilor, a devenit insuficient pentru a acoperi toate costurile generate de ridicarea acestor construcții. Întrucât acest obiectiv este unul de o importanță majoră pentru instituția noastră, el va fi inclus într-un proiect viitor, dat fiind faptul că autorizația de construire urmează a fi obținută în foarte scurt timp.
Complexul de pregătire fizică și educațională a personalului de penitenciare va include un amfiteatru, o sală de sport, un poligon de tragere, un simulator de specialitate exterior și diferite spații amenajate în vederea desfășurării activităților didactice, precum și a probelor sportive în cadrul procesului de selecție a personalului de poliție penitenciară.
Un beneficiu foarte important al proiectului a fost digitalizarea procesului didactic din cadrul Școlii, un obiectiv spre care aspiră toate instituțiile moderne de învățământ și care a fost prezentată în cadrul evenimentului, cu toate beneficiile pe care le oferă.
Astfel, aplicația informatică (Electronic Management Educational System – EMES) permite gestionarea electronică a procesului educațional, desfășurat atât în instituția de învățământ, cât și în unitățile penitenciare, crescând eficiența acestuia, prin facilitarea următoarelor operațiuni: încărcarea, consultarea și descărcarea suporturilor de curs, introducerea și verificarea rezultatelor evaluărilor, asigurarea accesului la orar, planificarea și organizarea stagiilor de practică, organizarea și desfășurarea examenului de absolvire inclusiv baze de date ale elevilor și absolvenților. De asemenea, o altă facilitate importantă oferită elevilor este completarea on-line a chestionarelor și a sondajelor de opinie.
Software-ul a fost conceput astfel încât să aibă o interfață prietenoasă și accesibilă, atât pentru personalul didactic și auxiliar, cât și pentru elevi și cursanți.
În cadrul prezentării interactive, oaspeții s-au arătat foarte interesați de modul de funcționare al aplicației și de facilitățile oferite în completarea și realizarea documentelor și a situațiilor școlare.
În continuarea evenimentului, pentru obiectivul proiectului „Dezvoltarea metodelor utilizate pentru îmbunătățirea abilităților personalului penitenciar și de probațiune (de exemplu, coaching, mentorat, tutorat, supraveghere etc.)”, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna a prezentat Curriculum-ul de pregătire pentru personalul ce va lucra în centrele pilot în care se va aplica principiul norvegian ”seamless”, principiu care se bazează pe o tranziție cât mai lină a persoanelor private de libertate de la viața în detenție la reintegrarea acestora în comunitate.
Evenimentul de diseminare s-a finalizat cu vizitarea școlii, în cadrul căreia oaspeții au aflat mai multe informații despre desfășurarea procesului didactic din instituția noastră precum și despre dotările și facilitățile de care dispunem.
Spre marea noastră bucurie și onoare, oaspeții s-au arătat încântați de complexitatea și diversitatea programelor de formare profesională pe care școala noastră le asigură și, în același timp, au apreciat în mod deosebit infrastructura și dotările de care dispunem.
În finalul vizitei oaspeții noștri au ținut să remarce grija instituției pentru asigurarea stării de bine și a bunelor condiții de studiu pentru elevii noștri și au ținut să felicite personalul școlii pentru climatul benefic și constructiv pe care acesta a reușit să-l creeze pentru cei care studiază aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu