Show-ul este transmis LIVE, direct din Anglia.
UFC a mai fost transmis pe TELESPORT, pana acum cateva luni.Cel mai cunoscut luptator este Chuck Lidell, care s-a retras dinactivitate in acest an, intrand in Hall Of Fame.
Aceste au aparut pe la inceputul anilor ’90, la inceput numindu-se simplu “Free fight”. Cu timpul pe masura ce au evoluat, devenind un sport, au primit denumirea de MMA – Mixed martial arts.
Primele competitii de gen “Free fight” au aparut in Japonia, Brazilia si Olanda, unde de altfel acest gen de competitii sunt cel mai bine primite, insa cel mai celebru circuit a aparut in SUA in 1994, creatie a Semaphore Entertainment Group si se numea ULTIMATE FIGHTING CHAMPIONSHIP (UFC). Au fost la inceput justificate din dorinta practicantilor de arte martiale de a dovedi suprematia stilului practicat pe de o parte si din dorinta oamenilor de a afla ce este cu adevarat eficient intr-o lupta fara reguli, intr-o perioada in care filmele cu arte martiale erau la apogeu. Primele gale UFC au fost intradevar fara reguli, nu existau categorii de greutate, nu existau reprize, juriu sau limita de timp. Se desfasurau intr-un ring in forma unui octogon imprejmuit cu plasa de sarma, motiv pentru care a fost botezat “cage”(cusca) de catre practicanti. Singurele reguli erau sa nu-ti lovesti adversarul in testicole, sa nu-l apuci de gat cu mana si sa nu bagi degetele in ochii adversarului in rest totul era permis, chiar loviturile sub centura, in vintre. Se lupta cu mana goala sau cu niste aparatori pentru a evita ruperea mainii, care intre timp au devenit manusi oficiale si obligatorii pentru toti practicantii. Din aceste prime gale a iesit invangator, spre surprinderea multora, un om cu un nume celebru pentru aceasta lume, Royce Gracie, fiul lui Helio Gracie – parintele Gracie Jiu Jitsu (GJJ) – care in ciuda unui fizic relativ neimpozant fata de adversarii sai 1.80m si aprox. 80 kg, a reusit sa castige un numar de trei turnee UFC in mod mai mult decat categoric invingand nume celebre la acea data precum Ken Shamrock, Kimo Leopoldo. In ciuda aparentei duritati socante niciodata in UFC nu a existat un accident fatal. De fapt in acest gen de competitii a existat un singur caz, in 1998, intr-o competitie similara organizata in Rusia, un sportiv a decedat, in principal din cauza faptului ca organizatorii nu au avut o ambulanta pregatita cu care sa-l duca la spital.
De-a lungul timpului sportul a evoluat, si si-a dezvoltat un set de reguli de baza, si au aparut mai multe organizatii care promoveaza acest tip de turnee, cele mai celebre raman totusi UFC in SUA si in Japonia Pride Fighting Champioships, PrideFC, cu show-ul inaugural in 1998.
In acest moment pe langa restrictiile de la inceputuri, nu mai sunt permise lovituri in coloana vertebrala, in spatele capului(in ceafa), sub centura, loviturile cu capul, plus alte reguli care difera in functie de formatul competitiei. Prin aceste reguli se urmareste limitarea la maxim a accidentarilor.
Meciul poate fi castigat in urmatoarele conditii :
- “tap out” – abandonul adversarului, - KO – knock out, sau - TKO – technical knock out daca arbitrul considera ca sportivul aflat in dificultate nu este in stare sa se mai apere in mod inteligent, sau daca medicul de ring considera ca acesta se afla intr-o conditie in care nu mai poate continua meciul.
In cazul in care meciul epuizeaza timpul regulamentar castigatorul este desemnat prin decizie formulata de un juriu format din 3 persoane.
Din 1994 si pana in prezent, stilurile practicate au evoluat foarte mult. Daca la inceputuri grapplerii (practicanti lupte libere, greco romane dar mai ales jiu jitsu) au dominat categoric strikerii(box, muay thai, kick box), incat acestia aproape ca nu mai participau la aceste gale, cu trecerea timpului au gasit mijloacele de aparare impotriva grapplerilor egaland sansele. Acum a devenit absolut evident ca practicarea unui singur stil nu-ti poate aduce decat o infrangere, astfel ca un sportiv pentru ca sa fie un sportiv complet practica antrenamentul incrucisat, cross-training, sau antrenament din mai multe discipline. Astfel au aparut stiluri noi, cel mai practicat fiind Shooto Fighting. Acesta este o combinatie de Muay Thai cu Jiu Jitsu extrem de eficienta.
3 Comentarii:
25 iunie 2010 la 23:38
nu inteleg regulile
26 iunie 2010 la 15:06
Pai simplu:
Nu ai voie sa lovesti sub centura, sa lovesti cu cotul, sa lovesti sub centura, sau sa-ti tragi adversarul de par...
Cam atat...
13 septembrie 2010 la 21:04
ai voie sa lovesti cu cotul:)) fara ciupire ,sub centura,tras de par
Trimiteți un comentariu