4 februarie 2011

Patriarhia Româna la aniversare

0 Comentarii

86 de ani s-au împlinit in data de 4 februarie, de la înfiinţarea Patriarhiei Române. La 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a hotărât ca mitropolitul primat Miron Cristea să devină „arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.
„Propunerea de la 4 februarie 1925 era o încununare a unor propuneri venite din partea unor foruri laice şi bisericeşti, din partea unor personalităţi ale vieţii bisericeşti şi intelectuale din perioada interbelică. Propunerea a fost acceptată în unanimitate şi în cadrul aceleaşi şedinţe episcopul Bartolomeu Stănescu al Râmnicului-noul Severin a citit actul de înfiinţare a Patriarhiei Ortodoxe Române în care se arătau motivele care au dus la această hotărâre spunându-se printre altele că ‘poporul român îşi înfiinţează propria lui suveranitate politică şi bisericească, Patriarhia, pentru Biserica Ortodoxă Română’, recunoscându-i mitropolitului de Bucureşti al ţării titlul de patriarh al României în locul celui purtat până atunci de mitropolit primat”, a evidenţiat părintele academician Mircea Păcurariu.
Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată pe 25 februarie 1925. La scurt timp, patriarhul ecumenic Vasile al 3-lea, a emis obişnuitul tomos pentru recunoaşterea Patriarhiei Ortodoxe Române, cu data de 30 iulie 1925. Ceremonia de întronizare a primului patriarh, Miron Cristea, a avut loc pe 1 noiembrie, acelaşi an.
În modul acesta, Biserica Ortodoxă Română devenea Patriarhie de drept, recunoscută de toate Bisericile Ortodoxe surori.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu