24 ianuarie 2012

Liga Studentilor Români din Străinătate sprijină protestele din România

0 Comentarii

Ca urmare a nenumărate cereri primite din partea membrilor săi din întreaga lume, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) dorește să transmită cetățenilor români care protestează în aceste zile în întreaga țară un mesaj puternic si ne-echivoc de susținere și un apel la unitate și responsabilitate.



LSRS subliniază de la bun început că este o organizație apolitică și echidistantă, parte a societății civile românești, și că prin acest demers nu sprijină indivizi, partide sau organizații politice, ci pe cetățenii României și principiile democrației și constituționalității. Mai mult, acest apel se încadrează firesc în misiunea asumată de Liga : coagularea studenților și absolvenților români din străinătate într-o comunitate unită și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea României pe termen lung.



Astfel, se sustin următoarele:
1. Mișcările sociale care au cuprins întreaga țară sunt expresia democratică a unei nemulțumiri profunde a românilor față de felul în care sunt guvernați. Este clar că aceste nemulțumiri nu sunt legate doar de actuala criză economică, politică și socială a țării, ci reprezintă culminarea unor deziluzii acumulate pe parcursul ultimilor 22 de ani.

2. Mișcările de stradă din România sunt autentice la origine și reflectă un sentiment general al cetățenilor români. Autenticitatea lor este reflectată nu doar în demonstrații, ci și în sondajele de opinie actuale. În același timp, rămânem atenți la încercările de manipulare a opiniei publice prin prisma oportunismului politic. Încercările de politizare ar trebui descurajate ferm, pentru că, dacă se formează percepția că aceste proteste sunt direcționate politic, atunci întreaga mișcare va fi compromisă.

3. Revendicările principale ale protestatarilor sunt legitime, iar a le sprijini reprezintă, înainte de toate, o datorie morală. Legitimitatea este întotdeauna de partea cetățenilor, nu de partea clasei politice. Credem că democrația și respectul pentru voința națiunii trebuie impuse cu orice preț întregii clase politice — sunt singurele elemente care pot garanta un viitor sănătos pentru țara noastră. În acest sens, LSRS susține cererile românilor pentru o guvernare transparentă, competentă și fundamentată pe principiile democrației și statului de drept.

4. Tinerii trebuie să joace un rol major în conturarea unui viitor mai bun pentru România. Comunitatea LSRS cuprinde studenți și absolvenți pregătiți la cel mai înalt nivel, care au demonstrat prin rezultatele muncii lor atât excelență și profesionalism, cât și caracter. Acești membri ai Ligii, alături de mulți alți tineri din țară și din străinătate, sunt pregătiți să susțină schimbări pozitive în societatea românească prin expertiza și capacitățile lor, în măsura în care acest lucru va fi posibil. Ca prim pas, LSRS a demarat o amplă campanie de consultare a tinerilor experți români, participanți la Forumul România Jună și membri ai comunității CÆSAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), în vederea conturării unui set de principii și recomandări pentru soluționarea problemelor imediate cu care se confruntă România.

5. Este nevoie imediată de solidarizarea tinerilor români, atât în țară cât și peste hotare. LSRS s-a dezvoltat ca o comunitate pe baza principiilor de UNITATE și SOLIDARITATE. Constatăm cu satisfacție că aceleași principii sunt puse în practică și de actualele mișcări de protest, ce reunesc oameni din toate cercurile sociale și cer tuturor partidelor politice îndeplinirea obligațiilor care decurg din asumarea unui mandat democratic și reprezentativ. În spiritul unității și responsabilității față de un viitor comun, îndemnăm organizațiile studențești și de tineret — toți tinerii din România — să își declare fără echivoc susținerea față de mișcările sociale care militează în aceste zile pentru cauza democrației.

6. La baza tuturor mișcărilor sociale trebuie să rămână principiul RESPONSABILITĂȚII. Ne înclinăm în fața celor care au curajul de a lua atitudine și de a apăra adevăratul spirit al democrației, care spune că politicienii— din oricare partid — sunt doar primii slujitori ai națiunii, nu conducătorii sau stăpânii ei. În același timp, credibilitatea mișcărilor de protest depinde de condamnarea fermă a oricăror acte de violență și adaptarea discursului și revendicărilor la contextul actual al României. Dialogul rațional și constructiv, precum și respectarea legilor în vigoare, reprezintă semnalul cel mai puternic că cetățenii României își doresc și sunt gata să construiască o democrație civilizată, autentică.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu