9 octombrie 2012

Mecanismul European de Stabilitate

0 Comentarii
Zona euro a lansat luni, la Luxemburg, principalul instrument de lupta impotriva crizei. Asa-numitul "Mecanism european de stabilitate" ar urma sa asigure 500 de miliarde de euro pentru ajutorarea tarilor in impas.

Spania ar putea fi prima tara care va apela la aceste resurse. "Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker. MES va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara. Va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase. Mecanismul European de Stabilitate are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu