8 octombrie 2012

Participare bacauana la reuniunea finala a platformei ECREIN+

0 Comentarii
Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a organizat recent, la Bucureşti, Reuniunea finală a Platformei regionale pentru eco-inovare ECREIN+, din cadrul Proiectului „Reţeaua Clusterelor Europene şi Regiunilor pentru Eco-inovare Plus”, finanţat prin Programul INTERREG IVC.

Evenimentul a reunit peste 37 de reprezentanţi din partea a 14 membri ai Platformei ECREIN+ şi ai unor actori interesaţi de la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale, mediului academic, instituţiilor de cercetare-dezvoltare, ONG-urilor etc. S-au purtat discuţii privind conceptul de eco-inovare şi platforma regională, precum şi modul cum inovarea poate contribui la dezvoltarea economică, socială şi de mediu la nivel local şi regional. Au fost prezentate idei şi proiecte concrete în domeniu precum şi modalităţi de sprijin care se pot avea în vedere pentru dezvoltarea sectorului eco-inovării în România. Muncipiul Bacău a fost reprezentat la acest important eveniment de Liviu Scarlat , director al Agenţiei de Dezvoltare Localǎ Bacǎu. Proiectul ECREIN+ a urmărit să faciliteze şi să stimuleze schimburile multilaterale la nivel european în vederea încurajării şi sprijinirii unor acţiuni în domeniul eco-inovării şi să iniţieze sau dezvolte o platformă regională pentru eco-inovare la nivel local şi regional în toate ţările partenere ale Reţelei ECREIN+. Platforma ECREIN+ din România reuneşte în prezent 41 de instituţii reprezentând principali actori locali şi regionali cu preocupări în domeniul eco-inovării şi facilitează schimbul de experienţă şi de bune practici cu alte reţele sau organizaţii de profil din ţară şi străinătate, precum şi accesul la informaţii specifice tematicii proiectului cu privire la legislaţie, politici publice, finanţări etc.

Reţeaua ECREIN a fost creată în anul 2006 de către 6 regiuni europene: Rhône Alpes şi Ile de France (Franţa), Andaluzia (Spania), Baden-Wurttemberg (Germania), Lombardia (Italia) şi Malopolska (Polonia), cărora li s-au alăturat alţi 6 parteneri: Asociaţia Regiunilor Europene (AER), Camera de Comerţ a Regiunii Stara Zagora (Bulgaria), Guvernul Regional Galicia (Spania), Guvernul Regional Uppsala (Suedia), Camera de Comerţ din Coventry (Marea Britanie) şi Asociaţia Municipiilor din România. Proiectul a demarat în luna ianuarie 2010 si este finanţat prin Programul INTERREG IV C al UE. ECO-INOVAREA este definită ca reprezentând „introducerea oricărui produs nou sau semnificativ îmbunătăţit (fie acesta bun sau serviciu), proces, schimbare organizaţională sau soluţie de marketing care generează o reducere a utilizării resurselor naturale (incluzând materiale, energie, apă sau teren) şi care reduce eliberarea unor substanţe periculoase pe toată durata ciclului de viaţă”.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu