26 noiembrie 2013

Managementul unor situatii de urgenta produse de un seism

0 Comentarii

Miercuri, 27 noiembrie, la ora 12.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău (I.S.U.J. Bacău) va efectua, în municipiul Onești, un exerciţiu de conducere, în teren, privind managementul unor situații de urgență produse în zona de competență.

Exerciţiul de miercuri, 27 noiembrie, are ca temă „Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”. Acest exercițiu se doreşte a fi o verificare a modului de acţiune a tuturor forţelor de intervenţie, cât și a factorilor de sprijin angrenați în limitarea și înlăturarea efectelor negative produse de un seism, ce se pot solda cu distrugeri însemnate de bunuri materiale şi, uneori, cu pierderi de vieţi omeneşti.

Simularea organizată de către I.S.U.J. Bacău se va desfășura după un scenariu ce implică numeroase forțe de intervenție și de sprijin. Astfel, în ziua de 27.11.2013, la ora 12.00, în judeţul Vrancea se produce un seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. În urma producerii acestuia este grav afectată Casa de Cultură a Municipiului Oneşti, unde mai multe persoane sunt grav rănite sau prinse sub dărâmături. În urma distrugerii structurii de rezistenţă un puternic incendiu a izbucnit în interiorul obiectivului.
De asemenea, a fost afectată și Şcoala nr. 10 “Emil Racoviţa” Oneşti fiind necesară evacuarea elevilor, cadrelor didactice, precum şi a personalului auxiliar. În urma producerii seismului, în municipiul Onești, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism şi o autocisternă care transporta clor. În urma evenimentului rutier rezervorul de clor s-a fisurat, iar şoferul şi pasagerul din autoturism au rămas încarceraţi.
Alături de forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău la exerciţiu vor mai participa: Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău; Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Bacău; UM 01986 – Flotila 95 Aeriană; Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău; Spitalul Municipal Oneşti; Serviciul de Ambulanţă Judeţean; Sucursala Distribuţie Gaze Naturale E-On; E-On Moldova Distribuţie SA Centrul Exploatare Medie Tensiune Bacău; Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bacău; Agenţia de Protecţia Mediu.
Prin intermediul exerciţiului de miercuri, 27 noiembrie, se urmăreşte: antrenarea factorilor de decizie din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Oneşti pentru gestionarea situaţiilor specifice riscului la seism; antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale - cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale ca urmare unor seisme; antrenarea forţelor participante în luarea deciziei privind derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor operativi de intervenţie inclusiv activarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bacău; însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante în caz de seism; verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie; stabilirea concepţiei de intervenţie pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale - care se desfăşoară în zonele de risc şi de distrugeri cu scopul de a salva oamenii şi bunurile materiale, pentru localizarea şi înlăturarea urmărilor seismelor.
Nu în zadar se consideră că, omul informat și care știe să acționeze corect în cazul unei situații de urgență este mult mai rezistent, mai protejat şi mai pregătit pentru înfruntarea acesteia.
Un astfel de moment este bun pentru toţi cei implicaţi în a evidenţia modul în care acţiuni minore de conștientizare și pregătire la nivel comunitar pot avea un impact mare în limitarea și înlăturarea efectelor negative produse de o situație urgență, făcând posibilă revenirea la starea de normalitate într-un timp mai scurt.

Pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău astfel de exerciții reprezintă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a cetățenilor asupra riscurilor la care se expun şi să promoveze o cultură unitară asupra modului de acționare în cazul situațiilor de urgență.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu