14 aprilie 2014

Conflictul dintre marca si numele de domeniu virtual

0 Comentarii
Practica instantelor judecatoresti in materia conflictelor dintre marca  si numele  de domeniu virtual a reusit sa  interpreteze si sa ofere cateva directii timide, cu privire la natura juridica a drepturilor  conferite de numele  de domeniu, fata de drepturile  conferite de rnarca, fara insa a transa ceea ce este evident cu privire la natura acestuia.
Marca este un semn capabil sa distinga bunurile si serviciile produse sau furnizate de o intreprindere de cele provenite de la alte intreprinderi. Pornind de la definita prezentata, intelegem ca o marca poate constitui orice semn susceptibil de reprezentare grafica, si anume, simboluri, embleme, cuvinte, litere, numere, desene, imagini, forme, culori, logo-uri, etichete sau combinatii distinctive utilizate pentru a deosebi bunurile si serviciile.
Deflnitia numelui de domeniu virtual este data de Organizatia Mondiala a Proprietatii  Intelectuale, WIPO: ”forme usor de  retinut de adrese de Internet si care sunt folosite in mod uzual in scopul gasirii de site-uri  web!.
Pe internet fiecare nume de domeniu este unic, iar principiul utilizat este “primul venit, primul  servit’. Inregistrarea  unui  nume  de  domeniu  nu confera  un drept  de proprietate  sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate  intelectuala, ci un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective.
Contractul de inregistrare care  se  incheie intre solicitant si autoritatea  de reglementare  a domeniilor  internet din Romania – Reteaua  Nationala  de Calculatoare, nu constituie un contract propriu-zis de vanzare-cumparare, ci un contract  evaluabil in bani ce impune anumite sarcini specifice.
Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site pe internet asociat  numelui de domeniu respectiv. Procesarea cererilor se face automat, domeniul devenind activ dupa efectuarea platii.  Prin  completarea  cererii, se garanteaza  folosirea  legala  a domeniului.
In timp ce o marca reprezinta un adevarat drept de proprietate industriala ce confera  titularului  acesteia exclusivitate si, implicit, prerogativa de a interzice tertilor folosire unor semne identice  sau similare, numele de domeniu virtual confera utilizatorului doar un drept de folosinta, fara a fi insa investit cu forta de a fi un veritabil drept anterior.
Sursa: www.ccibc.ro

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu