23 aprilie 2014

Fondurile UE pentru agricultura in perioada 2014 - 2020

0 Comentarii
Pentru urmatoarea perioada de finantare miza se muta de la cresterea in valoare a subventiilor si dimensiunea pachetelor financiare acordate de UE catre directionarea fondurilor catre segmentele de piata aflate in suferinta si care sunt sub riscul de a fi lovite de valuri de export dinspre alte economii din regiune.
Vor fi publicate pe site-ul ministerului proiecte tip, pentru a veni in sprijinul fermierilor mici si mijlocii care nu au posibilitatea sa plateasca o firma de consultanta pentru a scrie proiectul.
Din data de 20 mai 2014 se va deschide prima sesiune de proiecte pentru Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole si sprijinirea fermelor de familie, cu finantare din PNDR 2014 -2020, iar sesiunile vor fi cu depunere continua. Fermele din Romania, in special cele mijlocii si de familie au nevoie de sprijin pentru a deveni viabile. Pentru a valorifica potentialul acestor ferme sunt necesare investitii de modernizare, precum constructii, echipamente, utilaje, facilitati post recoltare, mijloace de productie, etc.
Va exista un principiu pentru toate masurile de finantare pe fonduri europene: integrarea productiei. Cine are productie vegetala, in loc sa exporte, va fi stimulat sa dezvolte si o exploatatie zootehnica, la fel si pe partea de procesare.
Pentru piata laptelui, unde exista riscul ca importurile sa creasca de anul viitor odata cu liberalizarea pietei europene, a fost schimbat sistemul de subventionare din piata bovinelor astfel ca fermierii cu vaci de lapte vor avea pachete de beneficii suplimentare. Plata este de 453 lei/cap de animal, dar cei care produc lapte pot primi intre 730 si 1.300 de lei suplimentari. Este un ajutor menit sa creasca productia.
Din 2015 fermierii cu pana la 65 de hectare vor primi pana la 45 de euro/hectar in plus fata de subventia de 170 euro/hectar.
Firmele vor avea o schema simplificata de achizitii publice, vor putea face achizitie directa daca pretul de achizitie se va incadra intr-o lista de preturi aprobata de minister in functie de pretul pietei.
Schema de ajutor de stat se va modifica, se va acorda un ajutor de 15000 de euro pentru fermele de subzistenta dar pe baza de proiect, iar tinerii care intra in agricultura vor primi o prima de instalare de 50.000 de euro.
O alta modificare va fi pentru infrastructura de irigatii, care se va transfera catre organizatiile de udatori, in comodat cu titlu gratuit pe o perioada de 5 ani, urmand sa fie prelungita perioada daca aceştia vor face investitii pentru reabilitare.
Se va introduce un subprogram pentru pomicultura. Romania are 170.000 de hectare, iar 60% din aceasta suprafata e in declin, livezile nu produc la capacitate maxima.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu