11 aprilie 2015

Frumusetea pelicanilor pe mărcile postale românesti

0 Comentarii
Romfilatelia readuce în prim plan bogăţia patrimoniului natural al României, prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate speciilor de pelicani din ţara noastră, ca parte a unei tematici mai largi privind fauna ocrotită din rezervaţiile româneşti.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării împlineşte anul acesta 25 de ani de la înfiinţare, fiind, la nivel european, una dintre cele mai importante zone de cuibărit pentru aceste păsări. 

Delta Dunării este unica deltă din lume declarată în întregime rezervaţie a biosferei, aflată în patrimoniul UNESCO din anul 1991, adăpostind un număr impresionant de două specii de pelicani: Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi Pelicanul creţ (Pelecanus crispus). 

Cele 5 mărci poştale ale emisiunii Faună ocrotită din rezervaţiile româneşti: Pelicani ilustrează cu măiestrie ambele specii de pelicani, păsări declarate monumente ale naturii şi strict protejate de Convenţia de la Berna privind Conservarea Vieţii Sălbatice şi a Habitatelor Naturale.

Pe timbrele cu valorile nominale de 3,60 lei şi 8,10 lei este reprezentat Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), simbolul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acesta este o specie europeană, caracterizată prin păsări de talie mare ce cuibăresc în colonii în România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Georgia, Ucraina şi Rusia. 

Pe timbrele cu valorile nominale de 5,00 lei şi 9,10 lei, precum şi pe timbrul coliţei cu valoarea nominală tot de 9,10 lei este ilustrat Pelicanul creţ (Pelecanus crispus), cea de-a doua specie de pelicani care poate fi observată pe teritoriul ţării noastre. Pelicanul creţ are în prezent statutul de specie vulnerabilă la nivel global, fiind cel mai mare dintre speciile de pelicani, cu o greutate de 10-12 kg, o lungime de 160-180 cm şi o anvergură a aripilor de 310-315 cm.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completată de un plic prima zi şi un set de 4 cărţi maxime, iar 
ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă, blocul de 
4 timbre + 2 viniete (în album filatelic) şi coliţa dantelată.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 260 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” al emisiunii având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 260.

Începând cu ziua de vineri, 10 aprilie 2015, emisiunea de mărci poştale Faună ocrotită din rezervaţiile româneşti: Pelicani va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu