In zilele de 2 si 3 aprilie a avut loc la Bucuresti conferinta nationala “Nevoia dezvoltarii de servicii medicale, sociale si educationale in Romania rurala” organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau, in parteneriat cu ASCHN Centrul Daniel Bacau si ESPOIROUMANIE Elvetia. Conferinta face parte din calendarul activitatilor proiectului ”Model de parteneriat si servicii mobile pentru comunitatile rurale sarace”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
La conferinta au participat domnul Thomas Stauffer –seful Biroului Contributiei Elvetiene in Romania, din cadrul Ambasadei Confederatiei Elvetiene in Romania, doamna Sandie Blanchet – reprezentant UNICEF in Romania, domnul Valentin Sorin Popescu – Director Unitate de Strategii si Politici Publicedin Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, reprezentanti ai Ministerului Muncii si ai altor institutii centrale si locale, cele mai importante ONG-uri nationale care desfasoara proiecte adresate comunitatilor rurale din Romania. In total au participat peste 100 de persoane, cea mai mare pondere avand-o reprezentantii ONG-urilor si ai autoritatilor locale.
Conferinta si-a propus ca obiective principale sa informeze participantii si sa traga un semnal de alarma cu privire la nevoia de servicii medicale, educationale si sociale furnizate de ONG-uri, sa analizeze si sa supuna dezbaterilor prioritatile de actiune in ceea ce priveste dezvoltarea de servicii in Romania rurala si sa prezinte solutii concrete si modele de buna practica ale unor ONG-uri care desfasoara astfel de proiecte.
Putem concluziona ca au fost doua zile productive in care ne-am intalnit reprezentanti din toate colturile tarii, atat din sectorul ONG cat si ai institutiilor cu atributii in dezvoltarea si sustinerea programelor si serviciilor dedicate zonelor rurale. Au fost prezentari si dialoguri interesante din care am putut trage cateva concluzii utile, care se vor materializa intr-un set de propuneri concrete ce vor fi inaintate ministerelor de resort. Din pacate aceste ministere au fost destul de slab reprezentate in cadrul celor doua zile ale conferinte, insa ne vom asigura ca ideile valoroase si concluziile rezultate vor fi supuse analizei guvernantilor. Parerea unanima a participantilor a fost ca sectorul ONG-trebuie sa devina o voce mai puternica si unitara in dialogul cu institutiile statului si trebuie sa aiba o atitudine proactiva in abordarea chestiunilor legislative care le afecteaza activitatea. Confederatiile trebuie sa aiba o implicare mai activa si sa constituie grupuri de lucru care sa sprijine institutiile statului in elaborarea unor legi si proceduri realiste si adaptate specificului fiecarei zone si categorii defavorizate.
14 aprilie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu