23 mai 2015

145 de istorie a monedei nationale

0 Comentarii
Timbrul şi moneda sunt adesea parteneri în campaniile de promovare ale României la nivel naţional şi internaţional, ambele fiind însemne naţionale de stat şi având o misiune comună, aceea de a tezauriza pentru posteritate valorile şi simbolurile care creionează spiritul românesc.

De aceea, la o frumoasă aniversare a monedei şi a instituţiei care veghează îndelungata călătorie a acesteia, filatelia românească răspunde afirmativ acestui moment şi realizează o emisiune de mărci poştale specială.

Cunoscând mai multe etape de dezvoltare şi organizare, Monetăria Statului marchează în 2015 aproape un secol şi jumătate de experienţă, având o valoare şi o importanţă incontestabilă din punct de vedere cultural, social şi financiar. Monedele şi celelalte produse fabricate în cadrul Monetăriei (bijuterii, obiecte de cult, insigne, decoraţii etc.) sunt, asemenea timbrelor, purtătoare de sensuri şi simboluri, istorie şi cultură.

Astfel, Romfilatelia dedică emisiunea filatelică 145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului sărbătoririi acestei instituţii fundamentale româneşti, de altfel una dintre cele mai vechi ale statului nostru, locul unde se bate moneda şi în zilele noastre.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează imaginea primei clădiri a Monetăriei Statului din anul 1870, alături de imaginea reversului primei monede de 1 leu, din argint, emisă de Monetărie în acelaşi an, 1870, şi încadrată în grafica timbrului într-un perfor special.

Timbrul coliţei emisiunii, având valoarea nominală de 14,50 lei, prezintă prima monedă de 20 de lei din aur, bătută de Monetăria Statului în anul 1870, iar pe manşetă este ilustrată efigia Regelui Carol I, în prezenţa acestuia fiind inaugurată, la 24 februarie 1870, prima Monetărie a României.

La ceas aniversar, Romfilatelia pune la dispoziţia colecţionarilor şi a publicului general un produs 
filatelico-numismatic valoros, realizat în tiraj limitat de 430 de exemplare - coliţa de argint cu timbru aurit care reproduce prima monedă din aur emisă în anul 1870 de Monetăria Statului. Coliţa dantelată de argint este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, replică a coliţei emisiunii, al cărei timbru aurit reprezintă o premieră datorită perforului realizat în metal preţios. Produsul este inserat într-o cutie specială, pe al cărei capac interior este poziţionat carnetul filatelic ce conţine blocul de timbre „serie completă” al emisiunii (timbrul emisiunii şi timbrul coliţei) şi certificatul de autenticitate numerotate de la 001 la 430, alături de coliţa din argint cu timbru aurit, replică a produsului filatelic cu valoarea nominală de 14,50 lei.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 
28 timbre, minicoala de 4 timbre + 8 viniete, minicoala de 5 timbre şi coliţa dantelată. 

Începând cu ziua de marţi, 19 mai 2015, emisiunea de mărci poştale 145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu