Peste o mie de băcăuani au trăit bucuria rugăciunii alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul slujbei Sfântului Maslu, oficiată la Biserica ”Sf. Ioan” din municipiul Bacău.
Cea de a treia zi din Săptămâna de rugăciune a adunat și mai mulți credincioși la Biserica "Sf. Ioan" din Bacău. Slujba de dimineaţă a adus împreună preoţi, monahi şi credincioşi, care s-au rugat împreună cu evlavie şi bucurie.
Pe parcursul zilei de miercuri, răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea Bogdana, Protopopiatul Oneşti, aflate sub coordonarea maicii stareţe Cristofora Hârjabă. La racla cu moaştele celor 22 de sfinţi au venit pentru a se închina, tineri şi bătrâni, dornici de a le aduce cuvenita cinstire.
Seara a adus credincioşilor băcăuani bucuria de a se ruga alături de ierarhul şi preoţii lor. Înconjurat de un impresionant sobor de preoți, IPS Arhiepiscop Ioachim a oficiat Taina Sfăntului Maslu, citind rugăciuni de dezlegare și de binecuvântare pentru miile de credincioşi care au ales să petreacă această seara în preajma sfinţilor, "casnicii lui Dumnezeu şi prietenii oamenilor". În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a mărturisit bucuria comuniunii în rugăciune alături de credincioșii băcăuani în contextul manifestărilor derulate în ”Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”. ”În această seară, în atmosfera de adevărată isihie, aici, la Biserica ”Sfântul Ioan”, am simțit Biserica nedespărțită cea una, cea care mărturisește Adevărul și îl trăiește” a spus Înaltpreasfinția Sa. ”De vreme ce scopul celor două căi ale creștinului - călugăria şi viaţa în familie - este același, adică mântuirea, acestea trebuie să se intersecteze pentru ca cei care constituie comunitățile respective, să se recunoască în celălalt. Rugăciunea nu poate fi niciodată egoistă, iar monahul se roagă pentru toată lumea, pentru toți cei care se regăsesc în Mântuitorul Hristos. Iar astăzi, avem laolaltă preoți, monahi, maici și credincioși. Iată, ce frumoasă este comuniunea!”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi-a exprimat bucuria de fi în mijlocul frumoasei comunităţi a credincioşilor băcăuani, menționând că, în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, va reveni în mijlocul lor, slujind Sfânta Liturghie tot la Biserica ”Sf. Ioan”, singura din Bacău închinată Înaintemergătorului Domnului.
Joi, 27 august, în cea de a patra zi a Săptămânii duhovniceşti, la Biserica ”Sfântul Ioan”, programul liturgic va urma cursul deja stabilit în zilele anterioare, după tipic mănăstiresc, fiind oficiate: de la ora 7.00 la ora 10.00 a Slujbei Utreniei cu Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI și Acatistul zilei. Între ora 10.00 și ora 17.00 - citire din Psaltire de către credincioşi. De la 17 se vor oficia Slujba Ceasului al IX-lea şi Pavecerniţa, iar de la ora 22 Miezonoptica. Slujitorii desemnați pentru oficierea Sfintei Liturghii sunt: preot Leonte Ştefan – Buhoci, preot Gunea Ciprian - Siretu, preot Irimia Laurenţiu – Bis. Călătorilor Dumbrava, preot Popica Sorin – Tamaşi, Între orele 10 şi 18 la racla cu sfintele moaşte se vor afla: preot Păduraru Andrei – Bijghir, preot Dănilă Liviu – Chetriş, preot Ursu Florin – Coteni. preot Savin Vasile – Drăgeşti, preot Radu Gabriel – Dămieneşti, preot Lăcătuş Răzvan – Pădureni, preot Gavriliu Nicolae – Schineni, preot Ştefan Ionel – Prăjeşti. Pentru a oficia slujbele de la ora 17 au fost desemnaţi preot Chelaru Ştefan – Înălţarea Domului, preot Hurjui Nicolae – Înălţarea Domului, pr. Sandu Octav - NEGRI, iar de la ora 22 - preot Avram Ionuţ – Mărăşti şi preot Popa Iulian – Podiş. Răspunsurile la strană vor fi date de maicile de la Mănăstirea Diaconeşti.
Cea de a patra zi a programului de rugăciune, va adăuga programului liturgic conferinţa cu tema „Parohia şi Mănăstirea - două mâini, aceeaşi lucrare de întărire şi înnoire duhovnicească a omului”. La aceasta au fost invitaţi alături de IPS Arhiepiscop Ioachim clerici şi laici, monahi şi mireni, care pot vorbi despre cele două realităţi din perspective şi cu experienţe diferite, urmărind fiecare „aceeaşi lucrare de întărire şi înnoire duhovnicească a omului”.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu