30 septembrie 2015

Premieră filatelică la aniversarea Băncii Nationale a României

0 Comentarii
La ceas aniversar - 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, Romfilatelia îi dedică acesteia o emisiune de mărci poştale, cu titlu omonim, sărbătorind astfel una dintre cele mai vechi instituţii ale statului român, cu o importanţă incontestabilă din punct de vedere cultural şi financiar. Începând de marţi, 29 septembrie a.c., elementele emisiunii filatelice se vor găsi spre achiziţionare în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. 

Cele două mărci poştale ale emisiunii reproduc imaginea bancnotei de 20 lei, emisă la data 
de 28 februarie 1881 şi aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, împreună 
cu imaginile celor doi semnatari. Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei îl înfăţişează pe 
Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naţionale a României, în timp ce timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei prezintă reversul bancnotei şi imaginea lui Emil Costinescu, primul Director al Serviciului Fabricării şi Contabilităţii Biletelor din cadrul BNR, pe care l-a condus timp de 16 ani.

Plicul prima zi şi trei forme de machetare completează emisiunea filatelică: coala de 20 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manşetă ilustrată şi blocul de 2 timbre, ultimele două elemente filatelice prezentând o caracteristică distinctă - sigla Băncii Naţionale a României, vizibilă doar în lumină UV.

În premieră filatelică, produsul special al emisiunii - albumul filatelic - prezintă un element grafic inedit: imprimarea faţă-verso pe hârtie cretată a imaginii bancnotei emise în 1881, reprezentând manşeta blocului special al emisiunii. 

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 265 de exemplare, fiind echipat cu blocul special, ce prezintă elemente grafice în folio aur şi cerneală vizibilă în ultraviolet, şi cu plicul „prima zi”, având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 265.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu