5 octombrie 2015

Lucrările Simpozionului national de la Hârja s-au încheiat

0 Comentarii
La Hârja au continuat, in data de 2 octombrie, lucrările Simpozionului Național „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate”. În cea de a doua zi a Simpozionului organizat de Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cei prezenți au discutat despre rolul serviciilor integrate în viața persoanelor vârstnice din perspectiva a patru domenii de interes: medical, social, kinetoterapeutic și spiritual.
Perspectiva socială a fost descrisă auditoriului de către prof. univ. dr. Daniela Tatiana Șoitu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Dna prof. univ. Daniela Șoitu a invitat pe toți cei prezenți la dialog pe tema raportării la beneficiari, în calitatea acestora de persoană, care-și dorește să fie prețuită: „Îmbătrânirea este un proces individualizat, iar serviciile sociale trebuie oferite în raport cu nevoile persoanei, dar și în funcție de ceea ce noi putem oferi. Există multe abordări teoretice menite să acopere tocmai această perspectivă individualizată asupra procesului de îmbătrânire”, a spus dna prof. Șoitu.
Parte din perspectivele teoretice la care a făcut referire primul interlocutor, au fost prezentate în detaliu de către dna conf. univ. dr. Denizia Gal, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Începând cu definirea noțiunii de Servicii Sociale Integrate, reținând faptul că acestea previn excluziunea, oferind persoanei oportunitatea de a primi tot ceea ce are nevoie într-un singur loc: „Persoana vârstnică trebuie să fie în centru atenției profesioniștilor, ofertanților de servicii, politicilor sociale”. Modelele teoretice analizate din perspectiva gerontologică permit „reumanizarea-resubiectivizarea persoanei, care din obiect al intervenției, redevine persoană.”
artea a doua a evenimentului a debutat cu alocuțiunea dlui consilier Sorin Ailenei, reprezentant al Prefecturii Bacău, care a transmis participanților și organizatorilor felicitările din partea dlui Prefect Constantin Dorian Pocovnicu, pentru implicarea în problemele sociale cu care se confruntă România. „Atunci când vorbim despre asistenți sociali, preoți și medici suntem în fața unui trident care susține societatea noastră. Dacă preotul se preocupă de sănătatea sufletului, iar medicul de sănătatea trupului, atunci putem spune că asistentul social vindecă bolile societății”, a spus dl Sorin Ailenei.
La Simpozionul de la Hârja a fost prezent și dl Ilie Bârzu, consilier în cadrul Primăriei Bacău, care a avansat ideea necesității unui cadru legislativ prin care acțiunea Bisericii în domeniul social să fie susținută de către stat.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu