26 noiembrie 2015

Dezvoltarea Urbană Inteligentă

0 Comentarii
Pe 11 noiembrie 2015 a debutat la Alba Iulia, conferinta cu participare internationala privind „Dezvoltarea urbana inteligenta. Solutii si bune practici in contextul implementarii politicii regionale si de coeziune 2014 – 2020”, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cooperare cu Primaria municipiului Alba Iulia si cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. 
Peste 150 de persoane au participat la deschiderea lucrarilor, care au avut loc in Aula mare a Universitatii albaiuliene, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Alba, dl. Ion Dumitrel, a viceprimarului municipiului Alba Iulia, dl. Gabriel Plesa, a doamnei conf. univ. dr. Andreea Muntean presedinta Senatului Universitatii si a managerului de programe la DG Regio din cadrul Comisiei Europene, dl. Koen Delanghe, alaturi de d-na Elena Crangasu reprezentanta MDRAP si dl. Simion Cretu, director general ADR Centru. Aceasta prestigioasa manifestare a continuat si pe parcursul zilei de 12 noiembrie, fiind dezbatute multe aspecte importante privind cele mai bune solutii de dezvoltare urbana inteligenta. Agentia de Dezvoltare Locala Bacau, a fost prezenta la aceasta conferinta, prin prezenta dlui Andronic Gheorghe si Adrian Anghel – membrii in cadrul proiectului Push&Pull, participand activ la sectiunile de lucru privind Planu de Mobilitate Urbana precum si Planul de Actiune pentru Energie Durabilă.
Reprezentand Comisia Europeana, dl Delange a subliniat ca in perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investitii directionate spre dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca, eficienta energetica astfel incat sa contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. In acest context, pentru a sublinia implicarea directa in coordonarea directa a procesului de dezvoltare regionala, ADR Centru a initiat si promovat acest eveniment. Planificata pe durata a doua zile Conferinta de la Universitatea albaiuliana, are rol de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operational Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea oraselor romanesti si posibilitatile de finantare ale dezvoltarii urbane.
In cadrul manifestarii au fost prevazute patru paneluri distincte, cu referire la solutiile de dezvoltare economica si sociala  a oraselor, mobilitatea urbana – o provocare pentru orase, solutiile inteligente pentru eficienta energetica a oraselor, ca si pentru valorificarea durabila a patrimoniului istoric si cultural. Deja primele doua sectiuni au suscitat interes pentru mai mult de 150 de participanti, Aula mare si Sala Senatului Universitatii fiind neincapatoare pentru specialistii si masteranzii care au dorit sa se informeze cu cele mai recente abordari in domeniul dezvoltarii economico-sociale, dar si in privinta imbunatatirii sistemelor de transport. 
In cadrul Conferintei au fost sustinute prelegeri de catre peste 32 de personalitati si experti in dezvoltare urbana de la nivelul Comisiei Europene, ministerelor, agentiilor si institutiilor cu atributii in acest sens de la nivel national, precum si specialisti de la nivelul autoritatilor locale si regionale. Astfel experienta lectorilor, dobandita in ultimii ani, permite participantilor si invitatilor sa-si contureze cadrul in care vor fi pregatite viitoarele proiecte finantate din surse europene.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu