7 ianuarie 2016

Descoperă pictura flamandă prin timbrul românesc

0 Comentarii
Marca poştală naţională deschide anul filatelic 2016 cu îndemnul de a iubi şi aprecia arta, cea mai recentă emisiune de timbre reunind picturi flamande din pinacoteca celui mai vechi muzeu din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa - Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Intitulat sugestiv Iubeşte arta! Muzeul Naţional Brukenthal, proiectul filatelic va fi disponibil spre vânzare începând de miercuri, 6 ianuarie a.c., în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Cele patru timbre ale emisiunii sunt dedicate Muzeului Naţional Brukenthal, instituţie de cultură deschisă publicului în 1817 şi devenită, timp de aproape două secole, principala atracţie a vizitatorilor oraşului Sibiu. Dispunând de un valoros fond de pictură europeană, din care numeroase tablouri aparţin scolii de pictură flamandă, Muzeul Naţional Brukenthal este un reper iconic în cadrul comunităţii locale, dar şi la nivel naţional şi internaţional.

Emisiunea filatelică reuneşte patru tablouri ce aparţin pictorilor flamanzi, după cum urmează:

- Sfântul Ieronim în scriptoriu este un ulei pe lemn, pictat de Marinus Claeszoon van Reymerswaele şi înfăţişat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Patronul profesorilor, studenţilor şi funcţionarilor, Sfântul Ieronim este prezentat lucrând la traducerea Bibliei în latină şi având revelaţia binecuvântării la apropierea trecerii omului în cealaltă viaţă.
- Opera pictorului Abraham Janssens van Nuyssen, cu titlul Ceres, Bacchus şi Venus, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei. Având tematică mitologică, lucrarea preia ideea de bucurie a vieţii, atitudinea cucernică a personajelor, anatomiile sculpturale, nuanţele plate şi juxtapunerea planurilor fiind evidenţe ale stilului caravagist pe care pictorul l-a adaptat manierismului local.
- Leul în faţa peşterii, ulei pe lemn, regăsit pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, a fost realizat de pictorul flamand Roelant Savery. Lucrările sale prezintă peisaje inspirate de ţinutul Tirolului, înfrumuseţate cu animale şi plante, dar şi cu scene mitologice şi biblice în fundal. De remarcat sunt şi naturile moarte cu flori şi mici animale.
- Natură moartă cu fructe şi papagal, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este un ulei pe pânză realizat de pictorul Jan Fyt, renumit pentru scenele de vânătoare şi naturi moarte cu vânat, arme de vânătoare sau fructe şi obiecte de lux, atât de apreciate de aristocraţia vremii.

Emisiunea este completată de un set de 2 plicuri prima zi şi un set de 4 cărţi maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre + 1 vinietă şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu