27 februarie 2016

Prevenirea si combaterea comportamentelor deviante la copii

0 Comentarii
În vederea evitării unor situații de risc asupra copiilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău încurajează sesizarea către instituția noastră din partea instituțiilor de învățământ din județul Bacău pentru prevenirea și combaterea unor cazuri de abuzuri între minori.
În conformitate cu Legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată în 2014, Art. 5 (2) „răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului revine în primul rând părinţilor, aceştia având obligaţia de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de copil ţinând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
Părinţii (reprezentanţii legali) sunt primii care, observând un comportament schimbat al copiilor, pot solicita sprijinul instituţiilor abilitate (biroul de consiliere al psihologului şcolii, cabinetele de psihologie, DGASPC ş.a.).
În cazul Școlii Gimnaziale "Ion Luca", specialiștii noștri au oferit sprijin prin asigurarea de servicii specializate în vederea prevenirii și combaterii unor astfel de situații alarmante. Printr-o adresă transmisă în data de 24.02.2015, s-au solicitat informații despre cele două abuzuri cu tentă sexuală care au avut loc în incinta şcolii, la interval de o lună de zile.
Prin aceiași adresă, în conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului republicată în 2014, au fost solicitate  în regim de urgenţă copiile tuturor documentelor relevante întocmite cu ocazia anchetării pe plan intern a acestor două cazuri: declaraţiile reprezentanţilor legali ai copiilor, declaraţia persoanei/persoanelor care au semnalat aceste incidente, informarea consiliului de administraţie şi măsurile dispuse, orice alt document relevant pentru situaţia semnalată, împreună cu concluziile şi propunerile acestora cu privire la cele sesizate.(conform adresei nr. 16433/24.02.2016 transmisă prin poştă şi fax). Fiind importante în instrumentarea acestor cazuri, au fost cerute școlii și caracterizările psiho-pedagogice ale elevilor implicaţi în aceste evenimente.
De asemenea, în ambele cazuri, având în vedere gravitatea aspectelor şi acţionând cu celeritate în interesul superior al copilului, a fost solicitată intervenţia Poliţiei Municipiului Bacău, conform competenţelor instituţiei.
La nivelul celor două instituţii care au ca obiectiv protecţia şi promovarea drepturilor copilului (DGASPC şi DAS Bacău) există protocoale de colaborare în privinţa prevenirii şi combaterii unor astfel de comportamente, iar ca ultimă măsură se vor organiza întâlniri cu consilierii şi psihologii şcolari pentru o mai strânsă colaborare interinstituţională.

În speranța unei bune colaborări cu toate instituțiile de învățământ, cu părinţii copiilor de la şcoala mai sus amintită (cât şi de la alte şcoli din judeţ), DGASPC Bacău face cunoscut faptul că oferă sprijin de specialitate prin acordarea de servicii de suport în scopul evaluării şi consilierii psihologice pentru depăşirea unor eventuale traume şi pentru corectarea unui anumit tip de comportament abuziv sau deviant.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu