9 februarie 2016

Timbrele românesti îti prezintă „doctorii pădurii”

0 Comentarii
Ciocănitorile sau „doctorii pădurii” sunt printre primele păsări sălbatice cu care luăm contact încă din anii copilăriei, amuzându-ne cu obiceiurile lor de viaţă care aduc activitate şi un dram de veselie în pădure chiar şi în zilele de iarnă. Aceste păsări interesante şi îndrăgite fac subiectul celui mai recent proiect marca Romfilatelia, intitulat sugestiv Ciocănitori, ce va fi disponibil spre vânzare începând de marţi, 9 februarie a.c., în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Familia ciocănitorilor este veche şi răspândită pe aproape toată suprafaţa planetei, cu excepţia Australiei, Noii Guinee, Noii Zeelande, Madagascarului şi Antarcticii. Apariţia lor, acompaniată de nelipsitul ciocănit atât de caracteristic, ne încântă de fiecare dată, iar curiozităţile în ceea ce le priveşte nu încetează să ne uimească, căci, după cum le spune şi numele, ciocănitorile îşi obţin hrana prin ciocănirea, cioplirea şi scobirea scoarţei trunchiurilor de copaci. Ele sunt capabile să lovească copacii cu o viteză de 6-7 m/s, ceea ce înseamnă aproximativ 20 km/h sau 20 de bătăi în copac pe secundă. Foarte interesant este şi faptul că oprirea din ciocănit se face practic instantaneu, într-o milisecundă, deceleraţia (încetinirea) la impact fiind de 1000 de ori mai puternică decât forţa gravitaţiei.

Cu aşa caracteristici, ciocănitorile rămân păsări ce trezesc curiozitatea atât a celor mici, cât şi a celor mari, atrăgând atenţia asupra lor şi a modului de viaţă practicat. În acest sens, emisiunea de mărci poştale Ciocănitori este dedicată acestor păsări şi prezintă, pe cele 4 timbre ale sale, specii de ciocănitori întâlnite în avifauna din România: Picoides tridactylus, Dryocopus martius, Picus viridis şi Jynx torquilla.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei este ilustrată Picoides tridactylus (Ciocănitoarea de munte). Specia este întâlnită în pădurile de conifere, iar prezenţa şi abundenţa sa depind de cantitatea lemnului de putrezit. Consumă predominant insecte, iar în timpul iernii poate fi adesea observată hrănindu-se cu seva copacilor.

Picus viridis (Ghionoaia verde) este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Această specie preferă porţiuni de pădure mai deschise, livezi cu pomi fructiferi, lizierele pădurilor, pajiştile

împădurite, hrana sa constând în mod exclusiv din furnici şi larvele acestora, care sunt procurate în mod obişnuit prin distrugerea muşuroaielor.

Dryocopus martius (Ciocănitoarea neagră) se regăseşte pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, fiind larg răspândită în pădurile de foioase, de amestec şi conifere. Este o specie sedentară şi preferă trunchiurile înalte şi bătrâne ale pădurilor, iar hrana sa constă în insecte şi larvele acestora de sub scoarţa arborilor.

Jynx torquilla, cunoscută şi sub numele de Capîntortură, Capîntors, Vârtecap sau Sucitoare, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Poate fi întâlnită în toate zonele împădurite de foioase cu copaci bătrâni, iar în perioada migraţiei poate fi observată în parcuri şi grădini. Aspectul şi coloritul brun-cenuşiu-pestriţ fac ca această pasăre să semene şi chiar să fie confundată cu sturzii, culoarea asigurându-i însă un bun camuflaj, fiind aproape imposibil de observat atunci când stă pe crengi sau pe scoarţa copacilor.

Cele patru mărci poştale ale emisiunii Ciocănitori sunt completate de un set de patru maxime şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul prima zi cu ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu