Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, existând variaţii considerabile în incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinanţi de mediu, programe mixte de prevenire, detectare, tratament, paleaţie.
Dacă nu se intervine efectiv prin programe de prevenire şi screening, numărul de cazuri noi va creşte de la 10 milioane în 2000, la 15 milioane în 2020, dintre care 9 milioane în ţările în curs de dezvoltare. Povara prin cancer ar putea atinge până în anul 2050, 24 de milioane de cazuri/an/global, cu 17 milioane în ţările în curs de dezvoltare.
Cancerul (neoplasmul malign) reprezintă o categorie de boli caracterizate printr-o înmulţire necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte ţesuturi în organism, fie prin creştere directă în ţesuturi din vecinătate (invazie), fie prin migraţia celulelor la distanţă în organism (metastază).
Simptomele bolii depind de ţesutul afectat sau de localizarea tumorii primare şi de mărimea acesteia, de stadiul bolii şi de prezenţa sau absenţa metastazelor.
La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 8,2 milioane oameni pierd lupta cu boala, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani) iar fără îmbunătătiri majore, multe din cancerele prevenibile şi curabile vor continua să ucidă estimându-se ca, până în anul 2025, să se ajungă la numărul alarmant de 6 milioane de decese premature prin cancer, pe an.
La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă la femei, după cancerul de sân. In fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor, din această cauza. Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient.
În judeţul Bacău, in anul 2014 numărul de cazuri noi era de 1433, iar bolnavii rămaşi în evidenţă erau în număr de 7984, iar in anul 2015, numarul de cazuri noi a fost de 1527 si numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă era de 7986.
În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.Simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin este Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.
La nivel naţional se derulează în perioada 24-30 ianuarie 2016, campania cu sloganul: “STOP cancerului de col uterin”.
Prin activităţile derulate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire.
Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.Din fericire, cancerul de col uterin necesită mulţi ani pentru a se dezvolta şi trece printr-o serie de stadii pre-canceroase înainte de a deveni cancer invaziv.
Cu toate că programele de screening au redus substanţial incidenţa şi mortalitatea în ţările vestice, iar vaccinarea antiHPV continuă ofensiva împotriva acestei patologii, cancerul de col uterin rămâne o importantă problemă de sănătate publică, în special în ţările mediu şi subdezvoltate.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România are cea mai înaltă rată de incidenţă standardizată pe vârstă din Europa - 28,93 cazuri noi la 100.000 femei în 2010, situaţie similară cu cea existentă în ţări subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud.
România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
La nivelul judeţului Bacău datele relevă următoarea situaţie privind cancerul de col uterin: în anul 2014 s-au înregistrat 62 de cazuri noi, iar în anul 2015, numărul de cazuri noi a fost de 63.
În anul 2016, Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului pune accent pe sensibilizarea indivizilor, comunităților, profesioniștilor din domeniul sănătății și a decidenţilor politici în privința importanței implementării și accesării programelor de vaccinare și depistare precoce a cancerelor; mobilizarea oamenilor pentru a alege un stil de viață sănătos și reducerea factorilor de risc sociali și de mediu pentru cancer, precum şi responsabilizarea oamenilor pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.
SLOGANUL este acestei luni „Noi Putem. Eu Pot.”
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu