8 martie 2016

Un mărtisor filatelic pentru doamne si domnisoare

0 Comentarii
8 martie aduce în fiecare an una dintre cele mai aşteptate sărbători a primăverii – Ziua Internaţională a Femeii, o mărturie simbolică a respectului, aprecierii şi iubirii faţă de reprezentantele sexului frumos. Deşi a cunoscut numeroase variaţiuni în funcţie de regiunea unde se celebrează, semnificaţia per ansamblu a sărbătorii face referire la realizările economice, politice şi sociale obţinute de-a lungul timpului de sexul feminin. Cu toate acestea, varianta curentă a Zilei Internaţionale a Femeii a fost adoptată în anul 1977, când Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie ziua de 8 martie drept Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională, marcând astfel începutul unei tradiţii în majoritatea ţărilor din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Celebrând astfel Ziua Internaţională a Femeii, Romfilatelia invită publicul general la un manifest simbolic pentru femeile de pretutindeni şi dedică acestora un buchet filatelic de flori regăsit în cea mai recentă emisiune de mărci poştale denumită Alfabetul florilor (II) CU DRAG. Aceasta poate fi achiziţionată începând de marţi, 8 martie a.c., din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Fiecare dintre timbrele acestui proiect înfăţişează o letrină împletită cu o floare, întreaga emisiune alcătuind cuvintele „CU DRAG” şi subliniind astfel alegerea denumirii acestui proiect. Totodată, emisiunea se adaugă celei din anul 2015, cu titlu asemănător, în cadrul căreia mărcile poştale au alcătuit, în aceeaşi manieră de expresie, cuvântul „TIMBRE”. 

Expresia „CU DRAG” este formată de cele şase mărci poştale ale emisiunii, fiecare literă reprezentând iniţiala florii care se regăseşte ilustrată pe timbrul respectiv, după cum urmează:

• Timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei prezintă litera C de la Crizantemă, cunoscută şi sub numele de tufănică sau margaretă de toamnă. Crizantema aparţine genului de flori Chrysanthemum, ce cuprinde peste 30 de specii de plante perene, ale căror flori variază în forme şi culori, separând astfel speciile de floră spontană de cele cultivate.

• Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este reprezentată litera U de la Urechelniţă, al cărei nume nu trădează cu nimic frumuseţea şi utilitatea plantei. Aceasta se regăseşte în flora spontană europeană, dar este adesea cultivată şi pentru caracterul său ornamental şi curativ.

• Litera D este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei şi face referire la Dalie, al cărei gen Dahlia cuprinde peste 15 specii perene şi este originar din America Centrală şi de Nord. Numele plantei vine de la botanistul suedez Anders Dahl, cel care a adus planta din America, cultivarea sa în Europa începând în Grădinile Regale din Madrid.

• Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează litera R de la Ruscuţa de primăvară, specie care creşte în Europa şi Asia, fiind considerată otrăvitoare, dar având proprietăţi curative în cazul bolilor cardiace.

• Litera A este reprezentată pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,00 lei şi face referire la Azalee, plantă care este de fapt un grup de arbuşti şi care atrage atât prin mărimea şi alcătuirea florii, cât şi prin coloritul viu, în tonuri şi nuanţe de la roşu închis sau violet până la roz şi alb.

• Timbrul cu valoarea nominală de 16,00 lei ilustrează litera G de la Gladiolă, plantă al cărei gen Gladiolus cuprinde peste 250 de specii cu răspândire în Asia, Europa şi Africa de Sud. Gladiolele sunt înrudite cu irişii, ambele flori având o tijă alungită şi ascuţită către vârf, sub formă de sabie, aspect regăsit şi în denumirea plantei, numele acesteia derivând de la cuvântul latinesc pentru sabie, gladius.

Cele şase mărci poştale ale emisiunii sunt însoţite de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi blocul de 6 timbre + 6 tabsuri.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu