30 aprilie 2016

Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, în actualitate

0 Comentarii
Pe 20 aprilie a avut loc la Piatra Neamț - Grand Hotel Ceahlău un seminar de instruire privind mobilitatea urbană. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și s-a adresat autorităților publice locale din regiune interesate de realizarea și implementarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Având în vedere că PMUD al  Municipiului Bacău se află în curs de pregătire, această întâlnire a fost un bun prilej pentru a afla ultimele noutăți în domeniu și pentru a învăţa din experienţa altor municipii care au elaborat asemenea documente.
Din partea  Municipiului Bacău a participat Gheorghe Andronic, consilier în cadrul Agenției de Dezvoltare Locală Bacău, responsabil în cadrul instituţiei cu proiecte privind energia durabilă şi mobilitate urbană.
            În deschidere, Vasile Asandei, Director General al ADR Nord Est a subliniat importanța PMUD, mai ales că acest document este o condiție de eligibilitate în vederea depunerii proiectelor pe POR, pentru axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Mai multe detalii despre PMUD a oferit Daniela Ionescu, specialist principal infrastructură municipală, BERD. Astfel, PMUD este un document strategic și un instrument de politică de dezvoltare, complementar PUG, folosind un model de transport, având ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.
            Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului, publicate în MO nr. 199 din 17.03.2016, PMUD "constituie instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor şi a zonei periurbane/metropolitane a acestora cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor."
            PMUD are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.
Planul de mobilitate urbană se adresează tuturor formelor de mobilitate şi transport, incluzând transportul public şi privat, de marfă şi pasageri, motorizat şi nemotorizat, în mişcare sau în staţionare. Implementarea lui va asigura punerea în aplicare a conceptelor europene de planificareși de management pentru mobilitatea urbană durabilă adaptate la condițiile specifice fiecărei localităţi și include lista măsurilor/ proiectelor de îmbunătățire a mobilității  pe termen scurt, mediu și lung.
            De asemenea, PMUD trebuie să fie corelat cu masterplanul general de transport (MPGT), cu planul de urbanism general (PUG), cu planul de dezvoltare regională (PDR), strategiile locale de dezvoltare urbană, cât și cu strategiile sectoriale de servicii sociale, sănatate, educație, crearea de locuri de munca și dezvoltare economică. Reprezentantul Municipiului Iași a relatat despre problemele pe care le-a întâmpinat în elaborarea PMUD. Municipiul Iași și celelalte municipii care au fost declarate poli de creștere au elaborat PMUD cu echipe mixte de consultanți străini și români, având finanațarea asigurată prin BERD.
            Actualmente se derulează etapa de selectare a entităţii specializate care va elabora, sub coordonarea specialiştilor de la ADL Bacău, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Bacău. Acesta va avea la bază un proces de consultare permanentă cu specialiști, factori de decizie, administratie locală, mediul de afaceri, societatea civilă si orice altă structura care poate contribui la realizarea unui plan de calitate.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu