Programul de interes naţional "Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”, aprobat prin hotărâre a Guvernului, este inițiat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și vizează finanțarea căminelor publice pentru persoane vârstnice într-un procent de maximum 50% din standardul minim de cost la nivel național aprobat prin HG nr. 978/2015, în funcție de capacitatea căminului. Mai precis, un procent de minimum 30% din sumă va fi folosit pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat în cămin, iar restul pentru cheltuielile curente de funcționare.
În acest sens, a fost alocată suma de 9 milioane lei, bani care provin din bugetul de stat, prin bugetul MMFPSPV, cu precizarea că perioada de derulare a programului este în limita acestei sume, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2016.
Finanţarea se face în baza cererilor întocmite de serviciile publice de asistență socială în subordinea sau coordonarea cărora funcţionează căminele pentru persoane vârstnice, metodologia de evaluare, de selectare şi de finanţare a cererilor urmând a fi aprobată prin ordin MMFPSPV, în termen de 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ aprobat astăzi.
Prin noul program se urmărește creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele publice și, în același timp, reducerea numărului cererilor în așteptare. În plus, acesta va avea ca impact și creșterea numărului persoanelor vârstnice evaluate ca independente din punct de vedere al autonomiei fizice, psihice și mentale, a persoanelor integrate în familie sau în comunitate, ori cu viață socială activă.
La nivelul anului 2015, 47 din cele 118 cămine publice au personal de specialitate insuficient, adică numai 49% din totalul angajaților. În plus, peste 1.400 persoane vârstnice se află pe listele de așteptare pentru a beneficia de găzduire și servicii de îngrijire personală într-unul din aceste cămine publice.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu