18 august 2016

Accident chimic pe platforma industriala Onesti

0 Comentarii
In data de 18.08.2016, la ora 11.10, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost alertat, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, despre producerea unui accident tehnologic pe amplasamentul operatorului economic S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Onești, cu degajare în atmosferă de substanțe toxice periculoase.
Au fost mobilizate forțe și mijloace formate din 20 de pompieri, cu 2 autospeciale de intervenție cu apă și spumă, 1 autospecială de primă intervenție și comandă, 1 autospecială de cercetare CBRN, 1 echipaj de prim ajutor SMURD și 1 autoturism pentru muncă operativă, din cadrul Detașamentelor de Pompieri Onești și Bacău.
Pentru acordarea primului ajutor calificat, Serviciul de Ambulanță Județean – Substația Onești a intervenit cu o ambulanță de tip B, încadrată cu 1 asistent și 1 ambulanțier.
Pentru conducerea și coordonarea acțiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat şi grupa operativă a inspectoratului.
Evenimentul a avut loc la rampa de încărcare cisterne C.F. din cadrul depozitului de clor, când, în timpul procesului de încărcare al unei cisterne cu clor lichid, s-a produs o fisură la conducta de alimentare, ducând la scurgerea a aproximativ 25 kg clor lichid, cu degajare în atmosferă a 8200 l clor – fază gazoasă, punând în pericol zonele învecinate. Vântul deplasează norul toxic de clor în direcția NV-SE și se propagă în afara amplasamentului spre comuna Ștefan cel Mare.
În urma accidentului, au rezultat două victime, aflându-se în stare de inconștiență. Primul ajutor a fost asigurat de personalul medical din cadrul societății. Cele 2 persoane intoxicate cu clor, au fost preluate și transportate la Spitalul Municipal Oneşti de către echipajul SMURD și ambulanța SAJ. O parte din rândul salariaților au acuzat stări de șoc, grețuri și pierderi de memorie, nefiind necesară transportul acestora la spital.
Din fericire, acesta a reprezentat doar scenariul unui exercițiu organizat de I.S.U.J. Bacău, pentru conducerea, coordonarea și antrenarea structurilor de intervenție de la nivelul județului, pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unei situații de urgență generată de producerea unui accident chimic, cu realizarea măsurilor de protecție a populației, bunurilor materiale și factorilor de mediu.
Forțele specializate de intervenție au fost sprijinite de Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al S.C. CHIMCOMPLEX S.A. Onești, care a intervenit cu 2 autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor și 1 autosanitară, încadrate cu 5 servanți și 1 asistent.
În cadrul exercițiului, au participat și efective din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Bacău, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bacău și Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău.
Obiectivele principale ale exercițiului au vizat:
- antrenarea forţelor participante în vederea reducerii timpilor operativi de intervenţie şi derularea operaţiunilor în condiţii de siguranţă pentru evitarea riscului de accidente în rândul personalului de intervenţie;
- însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante (Grupul de suport tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de explozii mari la suprafață și în subteran, accidente chimice și avarii deosebit de grave la conducte magistrale și urbane) în caz de accident chimic;
- testarea Planului de Urgență Internă și a Planului de Urgență Externă;
- verificarea viabilităţii concepţiei de acţiune a forţelor de intervenţie şi măsurilor ce se impun pentru limitarea efectelor accidentului chimic;
- verificarea modului de organizare a evacuării populației;
- îmbunătățirea cooperării între instituțiile participante și testarea Planului de cooperare între structurile MAI, în caz de dezastre;
- realizarea cooperării în evacuarea victimelor.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu