Cimitirul, unic în România și în Europa de Est a fost inaugurat la 5 iunie 1933 și reprezintă locul de odihnă eternă al ostașilor din ambele tabere beligerante, căzuți în luptele din 1916.
La eveniment au participat reprezentantul ambasadei Rusiei, reprezentanți ai Ministerului Apărării, fanfara militară a Garnizoanei Focșani și Garda de Onoare a Garnizoanei Bacău. Au fost depuse coroane de flori iar slujba religioasă de comemorare a fost oficiată de un sobor de preoți.
”Mă simt onorat să particip la acest eveniment de comemorare a eroilor din Comănești, a eroilor români și din alte state europene participante la Primul Război Mondial, ce-și află somnul de veci pe pământ românesc, aici, pe meleagurile județului Bacău, loc de glorie și legendă. Cinstindu-ne în această zi eroii, comemorându-i pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca România să dăinuiască, facem un gest firesc de apreciere a trecutului, dovedind că suntem o naţiune civilizată. Un popor care îşi asumă istoria, cu toate faptele lui bune sau mai puţin bune, iar asumarea trecutului este o dovadă de tărie, de maturitate şi de responsabilitate. Întâlnirea cu trecutul, dar şi speranţa pentru viitor reprezintă semnificaţia majoră a zilei de astăzi. Într-o lume grăbită, precum cea în care trăim, să ne oprim o clipă şi să privim în trecut, către istoria plină de fapte măreţe, de legende şi de eroi simpli din orice popor, care au ştiut să lupte pentru interesul ţării lor! Ziua de astăzi este o zi a demnităţii în care preţuim împreună ceea ce au făcut înaintaşii noştri, în faţa căror ne plecăm frunţile, pentru a păstra în amintire jertfa lor eroică. Faptele lor de vitejie să ne fie călăuză în viitor! Recunoștință și glorie eternă tuturor eroilor! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe martirii noștri!”, a declarat președintele Consiliului Județean Bacău Sorin Brașoveanu, prezent la eveniment.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu