De când suntem mici am fost fermecați de poveștile cu regi și regine, prinți și prințese, cărțile de colorat cu regine și prințese, uneori ne prefăceam în jocurile noastre ale copilăriei că suntem regine și regi și dădeam porunci slujitorilor noștri care erau defapt prietenii de joacă.
Școala ne-a deschis orizonturile și ne-a învățat ce este monarhia, care au fost mai marii regi și regine ce au condus regate, ce au facut istorie. Ora de istorie devenea o poveste cu ajutorul profesorului de istorie care îmbrăca toată materia despre monarhie într-un glob de cristal care ne transpunea în timp și ne fascina pe toți.
Datorită evenimentelor tragice din istoria României, cultura despre monarhie a fost ștearsă din mintea poporului o dată cu venirea comunismului la putere. România a fost cândva o țară condusă de către un principe străin care a acceptat să devină rege într-o țară străină, iar acest lucru era ce-a mai mare mândrie a poporului iar pe buzele poporului român era scris „Traiască Regele!”. Terminarea războiului și instaurarea comunismului ca formă de conducere, a însemnat o schimbare la 180 de grade.
România a avut un rege, Regele Mihai I al României, are i-a fost prezentată cererea de abdicare și a fost silit să abdice, lasând în urma o țară distrusă după cel de-al Doilea Război Mondial și având grijă de ea regimul comunist. Amintirea regelui și a monarhiei României a fost dată uitării și reîmprospătată cu cea a comunismului și a lucrurilor pe care le-a implicat.
Astăzi, o dată cu funerariile Reginei Ana (1923 - 2016), se scriu ultimele file din capitolul despre monarhia României. Oameni care au scris istorie și care vor ramâne în istorie și în amintirile noastre. Cu siguranță că acest eveniment trezește în noi amintiri plăcute și neplăcute.
Tinerii din ziua de astăzi au multe concepții și opinii despre sistemul comunist din România dar au mai multe cunoștinte despre monarhie.
Cum este posibil? Monarhia din România s-a încheiat în urma cu 70 de ani. Doar străbunicii și bunicii noștri își mai aduc aminte din cele povestite. Tinerii din ziua de astăzi, născuți după 1990 trăiesc pe propria piele ramășițele comunismului. Nu mai spun despre cei născuți după anii 2000, trăiesc într-o altă lume și au parte de libertatea și tehnologia la cel mai înalt nivel. Dar totuți cunoștințele noastre despre monarhie sunt mai ridicate. Copii din școli și licee învață cu drag despre regii europeni și sunt mult mai deschiși în ceea ce privește regalitatea. Sentimentul exprimat este respectul, credința, ideea de sofisticat, interes general, ideea de a avea un model, dragoste, mândrie.
Cu toții dorim să avem o identitate națională, ca România să fie dusă la un alt nivel de recunoaștere, de impunere în fața Uniunii Europene. Monarhia din zilele noastre ar însemna cultură, educație și o țară cu coloana vertebrala.
Poate unii dintre noi ne dorim ca România să devină o țară monarhică, alții își doresc să rămânem în sistemul democratic dar cu schimbările care ar trebui făcute de către aleșii noștri. Nu putem decât să apreciem și să respectăm țările monarhice, și tot ce ne rămâne de făcut este să ne mândrim cu ceea ce este al nostru, România.
13 august 2016
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu