Activitățile s-au derulat în intervalul 22–24 septembrie a.c., la Sala ”Ateneu” a Filarmonicii ”Mihail Jora” Bacău, la sediul Uniunii Armenilor din România - filiala Bacău și la Palatul Copiilor Bacău.
Invitați de onoare au fost: Excelența Sa Hamlet Gasparian - Ambasadorul Republicii Armenia în România, deputatul Varujan Vosganian și Sirun Terzian, vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România.
La manifestări au participat cel puţin 100 de membri ai comunităţii armenești din România, precum și aproximativ 500 de elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai comunităţii bacăuane, public larg.
În onoarea invitaţilor, elevi ai Palatului Copiilor Bacău de la Cercul de muzică uşoară, condus de profesorul Claudiu Filip şi de la Cercul de canto popular, coordonat de profesorul Mihai Bîrjoveanu, au susţinut un scurt program artistic cu melodii din folclorul copilăriei şi din folclorul popular românesc.
La finalul întâlnirii, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, a mulţumit elevilor şi profesorilor Palatului Copiilor Bacău pentru spectacolul prezentat şi a vorbit despre perspectiva unor colaborări între instituţia de învăţământ nonformal din Bacău şi organizaţii de tineret din Armenia.
Obiectivul proiectului a urmărit promovarea tradiţiei, obiceiurilor, istoriei şi culturii poporului armean, cu această ocazie fiind celebrată și Ziua Naţională a Republicii Armene.
Pe 23 august 1990 Republica Armenia și-a proclamat independența față de Uniunea Sovietică, aceasta fiind recunoscută pe 21 septembrie 1991.
Proiectul a presupus organizarea unor proiecții de film de scurt și lung metraj, un concert cu muzică de film, medalioane cinematogarfice în scurt metraj și dezbateri pe marginea acestora.
În deschiderea evenimentului regizorul Florin Kevorkian a făcut o scurtă prezentare a istoriei şi civilizaţiei poporului armean.
Apoi, au fost vizionate filme armeneşti a regizorului şi scenaristului de etnie armeană, cunoscut nu numai în România dar şi în străinătate, prin participări multiple la festivaluri internaţionale în Canada, Cehia, Statele Unite ale Americii, Ungaria, lista putând continua și a compozitorulului de muzică de film, Capril Dedeian.
La eveniment au participat și Armine Vosganian, studentă la UNATC, care urmează în paralel secţiile de actorie și regie. Primul film de scurt-metraj realizat de ea, “La mulţi ani”, a fost prezentat la Festivalul de Film Independent ”Anonimul”.
De asemenea, a fost invitat Andrei Iniţian, masterand al UNATC - secția regie de film.
Au fost organizate expoziţii de carte, revistă şi costume populare armeneşti, dar și un vernisaj de pictură şi fotografie.
Astfel, a fost încurajată colaborarea activă și schimbul de experiență în domeniul artistic, cultural și educațional.
Pentru realizarea a existat un plan de implementare a activităților, fiind asigurată baza culturală şi logistică, participarea specialiştilor proprii la proiect, dar și cooperarea în luarea măsurilor corespunzătoare, cu scopul atragerii publicului interesat la manifestările prevăzute de comun acord.
Pe parcursul celor trei zile, au avut loc următoarele manifestări:
Ziua I – 22 septembrie 2016, Sala ”Ateneu” a Filarmonicii ”Mihail Jora” Bacău, orele 13:00 - 16:00
• Proiecţie film “Noravank, între legendă şi realitate” şi “Hagigadar, regăsirea speranţei”, regizor Florin Kevorkian – Izabela Bostan, producător Elisabeta Bostan;
• Concert muzică de film – Capriel Dedeian, program interactiv cu publicul – muzică de film – ilustraţie muzicală, sau emoţie reală a sunetului îm imagini.
Ziua a II-a - 23 septembrie 2016, Sala ”Ateneu” a Filarmonicii ”Mihail Jora” Bacău, orele 13:00-16:00
• Proiecţie filme de scurt metraj, ale tinerilor regizori armeni: Armine Vosganian - “Când moartea întârzie să apară” şi “Legătura de leuştean”; Andrei Inizian – “Împăcare, împăcare 2015”, “Octav”şi “Meditații”;
• Sesiune de dezbateri.
Ziua a III-a – 24 septembrie 2016, Sediul UAR - filiala Bacău, ora 17:00
• Medalion cinematografic în scurt metraje, cu actorul de etnie armeană, Florin Kevorkian.
• Sesiune de dezbateri referitoare la îmbinarea artelor filmului – scenariu, regie, actorie – mari creatori în cinema – Charlie Chaplin, Nikita Mihalkov, Orson Welles.
Iniţiatorul proiectului a fost: Uniunea Armenilor din România - Filiala Bacău, preşedinte Vasile Agop.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu