10 noiembrie 2016

Camera senzorială, un plus al Centrului Delfinul

0 Comentarii
Sunt aproape 14 ani de când prima cameră senzorială din regiunea Moldovei a fost înființată de Asociația Betania la Centrul Delfinul pentru copii cu autism. Ce înseamnă însă această denumire? Înseamnă, mai presus de orice, un pas imens pe drumul recuperării micuților cu tulburări din spectrul autist. O astfel de cameră are rolul de a oferi siguranță, de a crește interesul și auto-descoperirea beneficiarilor prin stimulare senzorială. Lumini, texturi diferite, provocări. Toate se află în camera senzorială a Centrului Delfinul, locul unde se creează șanse. Specialiștii Asociației Betania au participat la schimburi de experiență cu psihologi și terapeuți (specialiști în integrare/stimulare senzorială) din Olanda, Belgia, SUA astfel încât beneficiile camerei senzoriale să fie exploatate la maxim, după toate regulile practicilor de specialitate din Occident. 

Camera senzorială are rolul de a crește confortul în mediul înconjurător, facilitează interacțiuni pozitive cu ceilalți, poate reduce comportamentele stereotipe și de autostimulare, stările de agitație și agresivitate, diminuează anxietatea, cresc momentele în care copilul verbalizează, vocalizează, favorizează puterea de concentrare și dezvoltare a atenției,  stimulează funcțiile senzoriale (auz, văz, gust, miros și atingere) și nu în ultimul rând ajută la relaxare. 

Camera senzorială – mediu terapeutic ce încurajează explorarea senzorială; asigura confort și siguranță; reduce confuzia și anxietatea; încurajează interacțiunea dintre terapeut și copil. Toate acestea au la bază patru concepte predominante: cromoterapie, aromoterapie, meloterapie, soft play ce se realizează și prin intermediul materialelor și aparaturii existente (tubul cu bule, perdeaua din fibre optice, tunelul infinitului, salteaua cu apă, retroproiectorul, esențele volatile, fotoliul cu bile, leagăn, jocuri și jucării, accesorii destinate relaxării). Intervențiaeste individualizată, complementară terapiei cognitiv-comportamentale, având la baza profilul senzorial al fiecarui copil.  
Camera senzorială a trecut printr-o serie de schimbări și modernizări, multe dintre ele realizate cu sprijinul voluntarilor veniți din Olanda, în acest moment îndeplinind absolut toate criteriile de eficiență pentru o astfel de locație. Micuții, fascinați de lumini, sunete și jocuri, își redescoperă puterea de a fi independenți, de a lua singuri decizii pe care să le ducă la bun sfârșit.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu