Workshop-ul „Reflecție asupra dizabilității” a avut loc în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău și a fost realizat de către Sucursala Teritorială Bacău a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și Asociația Lumina.
Scopul acestei activități a fost promovarea unei bune înțelegeri a problematicii persoanelor cu dizabilități și a încurajării promovării și respectării drepturilor și a demnității acestora. Cuvintele de deschidere și de prezentare a evenimentului au fost realizate de Domnul Lucian Bodor, președintele Sucursalei Teritoriale Bacău a CNASR, Domnul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău și Domnul Sorin Ailenei, Subprefect al Județului Bacău.
Referatele care au atras atenția asupra problematicii persoanelor cu dizabilități au fost prezentate de directorul executiv al Asociației „Lumina”, Mihaela Dumitrache – „Trăiesc fiecare clipă ca și cum ar fi ultima”, directorul Centrului Școlar de Educație Inclusivă Bacău, Camelia Braga „Realități în abordarea dizabilității”, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, pr. Ilarion Mâță – „Relevanța echipei pluridisciplinare în creșterea calității vieții persoanei cu dizabilități”, asistenții sociali ai Fundației de Sprijin Comunitar, Viorica Raba și Ioana Florea – „Nevoia dezvoltării serviciilor specializate în mediul rural pentru persoanele cu dizabilități” și asistentul social al Asociației Betania, Elena Droanga – „Este pregătit copilul cu TSA pentru integrarea în grădinița de masă? Este grădinița de masă pregătită pentru a integra copilul cu TSA?”.
Surpriza evenimentului a constat în prezența unor membrii ai Asociației nevăzătorilor din Bacău, persoane cu dizabilități ce au impresionat auditoriul printr-un concert de colinde, intonate cu mare profesionalism. Acest lucru dovedește încă o dată faptul că, persoanele cu dizabilități dețin calități pe care mulți dintre oamenii aparent normali, nici măcar nu pot pretinde că le posedă, ceea ce dovedește că limita dintre normalitate și anormalitate nu este foarte bine definită.
La acest eveniment au particpat și alte ONG-uri și actori sociali implicați în creșterea calității persoanei cu dizabilități, categorie socială încă stigmatizată și marginalizată de o societate intolerantă și lipsită de perspectiva asumării ființei umane, cu sau făra dizabilitate, ca dar suprem al lui Dumnezeu față de întreaga Sa creație.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu