10 decembrie 2016

Reflectie asupra dizabilitatii

0 Comentarii
Sucursala Teritorială Bacău a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și Asociația Lumina a organizat in data de 5 decembrie 2016 începând cu ora 12.30 în sala Mare de Ședințe a Consiliului Județean Bacău, workshop-ul cu tema ”Reflecție asupra dizabilității”.
Evenimentul organizat în contextul celebrării Zilei Internaționale a Persoanei cu Dizabilități a prilejuit reunirea profesioniștilor din domeniul serviciilor sociale, educației, reprezentanților autorităților și instituțiilor publice județene și a avut ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilitati și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.
În deschiderea evenimentului, participanții au avut bucuria de a primi colindul membrilor Asociației Nevăzătorilor, moment care a adus un plus de valoare emoțională evenimentului.
Apoi, în continuare, profesioniști din domeniul serviciilor sociale publice și private și din domeniul educației au împărtășit prin prezentările realizate, puncte de vedere, experiențe profesionale și bunele practici în domeniul serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități.
Au susținut prezentări în cadrul evenimentului: dna Mihaela Dumitrache, Director executiv, Asociația Lumina - ,,Trăiește fiecare clipă ca și cum ar fi ultima”; dna Camelia Braga, Director, Centrul Școlar de Educație Inclusivă nr. 1 Bacău-”Realități în abordarea dizabilității”; Pr. Ilarion Mâță – Președinte Asociația Sf. Voievod Ștefan Cel Mare – Hârja-”Relevanța echipei pluridisciplinare în creșterea calității vieții persoanei cu dizabilități”; Asistent social Ioana Florea, Fundația de Sprijin Comunitar- ”Nevoia dezvoltării serviciilor specializate în mediul rural pentru persoanele cu dizabilități” ; Asistent social Elena Droanga, Asociația Betania - Centrul „Delfinul” pentru copii cu autism-”Este pregătit copilul cu TSA pentru integrarea în grădinița de masă? Este grădinița de masă pregătită pentru a integra copilul cu TSA”; dna Carla Popa, Președinte, Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale- ”Artterapie, culoare și recuperare” .
Începând cu anul 1992, Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati a fost celebrata in intreaga lume, pe data de 3 Decembrie ca urmare a proclamarii acesteia de Adunarea Generala ONU.
Anul acesta, celebrarea Zilei Internationale a Personei cu Dizabilitati, coincide cu aniversarea a 10 ani de la adoptarea Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, unul dintre tratatele internationale ONU, ratificate intr-un timp scurt si de catre foarte multe state. Acesta este și motivul pentru care tematica și obiectivele din acest an includ evaluarea stadiului implementarii Convenției și stabilirea bazelor unei mai bune incluziuni a persoanelor cu dizabilitati.
În septembrie 2015, Adunarea Generala ONU a adoptat Agenda pentru dezvoltare durabila pana in 2030, care include 17 obiective de dezvoltare durabila. Bazandu-se pe principiul de a ”nu lasa pe nimeni in urma”, noua agenda pune accentul pe o abordare holistica pentru realizarea unei dezvoltari durabile pentru toti. Mai mult decât atât, acest document constituie un angajament ferm fata de persoanele cu dizabilitati de pretutindeni în direcția transformării acestei lumi într-o lume incluzivă și pentru persoanele cu dizabilități.
Astfel, în mod firesc, tema abordată la nivel internațional în acest an se intitulează ”Atingerea celor 17 obiective pentru viitorul pe care îl dorim” și face referire la rolul acestor obiective în construirea unei lumi mai incluzive și echitabile pentru persoanele cu dizabilitati.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu