Forme graţioase şi culori superbe, la asta ne duce gândul atunci când auzim de orhidee. Ne-am obişnuit cu ele ca prezenţe exotice pe care le asociem cu paradisuri tropicale îndepărtate, dar România este tărâmul a mai multor specii de orhidee sălbatice. Aceste orhidee, puţine la număr, aproximativ 70 de specii diferite, înfloresc pe colinele şi munţii României din aprilie şi până în septembrie. Unele dintre ele sunt deosebit de rare iar majoritatea sunt periclitate de extinderea activităţilor umane, toate fiind însă frumoase ca o poezie.
Epipactis atrorubens, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, cu numele popular Dumbrăviţa roşcată, este o plantă rezistentă cu o tulpină scurtă şi acoperită de perişori, de multe ori cu mai multe rădăcini cărnoase. Înfloreşte din iunie până în iulie, cu inflorescenţe de 20 şi 80 cm înălţime. Florile răspândesc un miros puternic de vanilie, mai ales pe vreme caldă. Deşi uneori variază în culoare, se prezintă în general, în nuanţe de roşu-brun şi sunt polenizate de insecte, în special de albine. Fructul este o capsulă, din care seminţele uşoare, asemănătoare cu pulberea, sunt împrăştiate de vânt. Sunt cunoscuţi un număr de hibrizi naturali cu alte specii de Epipactis, cum ar fi hibridul cu Epipactis helleborine care a produs Epipactis x schmalhausenii.
Epipactis atrorubens răspândită în întreaga Europă, este întâlnită în nord până în regiunile subarctice, în sud până la Mediterana, în est până în Siberia de Vest şi Caucaz. Această orhidee creşte la altitudini de până la 2400 m, în Europa centrală populațiile ei fiind în declin în ultimele decenii. Nu este însă una din cele mai periclitate specii de orhidee.
Cephalanthera damasonium (Căpşunica), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, este o specie de orhidee care este foarte răspândită într-o mare parte din Europa şi Orientul Mijlociu, din Anglia şi Suedia până în Rusia şi Iran; de asemenea este prezentă în Bhutan, India, Myanmar şi Yunnan.
Este o specie din genul Cephalanthera. Florile acestei specii tind să nu se deschidă, deoarece acestea sunt autogame (cu polenizare autonomă, internă). Acest mod de polenizare permite orhideei să crească inclusiv în umbră profundă, unde polenizatorii sunt aproape absenţi.
Orchis purpurea cunoscută sub denumirile populare de: Poroinic, Bujori, Gemanariţă, Poranici, Poroinică, Sculătoare sau Untul vacii, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este o orhidee care poate creşte până la 100 cm înălţime. Are frunze late și lung lanceolate, de până la 15 cm, dispuse într-o rozetă la baza tulpinii. Inflorescenţa cuprinde până la 50 de flori individuale, cu o culoare care variază de la alb la diferite nuanţe de roz şi violet.
Această orhidee sălbatică creşte în pădurile însorite din Europa, Africa de Nord şi Turcia şi înfloreşte în lunile aprilie-mai.
În medicina alternativă populară se foloseşte partea subterană în cazuri de indigestie.
Epipactis helleborine (Mlăştiniţa), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, creşte până la o înălţime de 80 cm şi are frunze verzi, terne, largi, care sunt puternic striate şi aplatizate.
Este foarte răspândită într-o mare parte din Europa şi Asia, din Portugalia în China, precum şi în nordul Africii. Opt varietăți de Epipactis helleborine din Europa Centrală (Silezia Inferioară, Polonia) au fost studiate pentru nectarul lor şi s-a constatat că acestea conţin în mod natural oxicodonă (precum şi un alt stupefiant opioid) în cantităţi infime.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu